Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Θεσσαλονίκη 06.11.2008

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Γιώργου Τσιότρα, Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008, η πρώτη τεχνική συνάντηση της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας (BBSRC) της CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions). Η συνάντηση θα γίνει στο ξενοδοχείο City (Θεσσαλονίκη, οδός Κομνηνών 11) και θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί.

Ο κ. Τσιότρας είναι Πρόεδρος της Επιτροπής από τις 26 Ιουνίου 2008 και η τεχνική συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Επιτροπή ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών μελών και σε τεχνικό επίπεδο.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσιότρας, «στόχος είναι να αξιοποιηθεί το σύνολο των προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που είναι διαθέσιμα για τη γεωγραφική ζώνη των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, σε διαπεριφερειακό και διασυνοριακό επίπεδο, όπως μέχρι σήμερα κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε συνεργασία με σημαντικές περιφέρειες από ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόθεσή μας είναι να αναπτύξουμε στενές συνεργασίες μεταξύ των μελών της Επιτροπής όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και να διαμορφώσουμε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό για την περαιτέρω αξιολόγηση νέων συγχρηματοδοτικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, μια σημαντική πρωτοβουλία εξωστρέφειας, που τόσο την έχουμε ανάγκη και ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου της ως κόμβου και πόλου ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής».

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν 20 σύμβουλοι εδαφικής συνεργασίας από Περιφέρειες των τεσσάρων (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία) από τις συνολικά επτά χώρες της Επιτροπής, οι οποίοι θα ενημερωθούν κατ’ αρχήν για τις συγχρηματοδοτικές πρωτοβουλίες που υπάρχουν και στη συνέχεια θα κάνουν επιτόπια συνεργασία μεταξύ τους για την προετοιμασία κι υποβολή πιλοτικών προτάσεων για συγχρηματοδότηση. Επίσης, θα υπάρχουν και παρατηρητές οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (π.χ. Οργανισμός για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο κτλ.).

Βρυξέλλες, 5 Nοεμβρίου 2008

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ψηφίστηκε σήμερα, στην Επιτροπή Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (σε δεύτερη ανάγνωση), η Έκθεση του Ισπανού Σοσιαλιστή Αλ. Θέρκας, για την οργάνωση του χρόνου εργασίας. Η σχετική Έκθεση αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφισθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρμόδια για θέματα Απασχόλησης, Μαίρη Ματσούκα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η κοινή θέση του Συμβουλίου σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στο όνομα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων υιοθέτησε το 65ωρο! Πρόκειται για μια δραματική αποδόμηση των εργασιακών κατακτήσεων, από την οποία ο μόνος που επωφελείται είναι η "υγεία της κερδοσκοπίας" και η "ασφάλεια των εκμεταλλευτικών σχέσεων εργασίας". Επομένως, είναι απορριπτέα. Η έκθεση, παρότι βελτιώνει τις ακραίες κα αναχρονιστικές θέσεις της Κομισιόν και του Συμβουλίου, ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ την απελευθέρωση του χρόνου εργασίας.

Όταν όλα γύρω μας αλλάζουν και απαιτούν νέες προσεγγίσεις και στις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να συνειδητοποιήσουμε, ως πολίτες, ως εργαζόμενοι, ως Ευρωπαίοι, ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στον 21ο αιώνα με τις εργασιακές συνθήκες του μεσαίωνα. Ας τελειώνουμε με τους νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς που κρίθηκαν και απέτυχαν επιφέροντας, ανασφάλεια, ανισότητες και κρίσεις.

Η ανεργία και η φτώχια δε λύνονται με τις επισφαλείς θέσεις εργασίας, με τους "νοικιασμένους" εργαζόμενους, με τη flexicurity, με την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας. Στην Ολομέλεια του Δεκέμβρη η απάντησή μας θα πρέπει να είναι σαφής: η ανάπτυξη θα πρέπει να αναζητηθεί στην απελευθέρωση των εργαζομένων και όχι των αγορών".

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2008

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΛΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

«Το μήνυμά μας είναι σαφές προς όλους. Με την τήρηση της νομιμότητας και την ασφάλεια του καταναλωτή κανείς δεν μπορεί να παίζει. Έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να ρίξουμε φως σε όλες τις γκρίζες ζώνες της αγοράς. Κι αυτό κάνουμε συστηματικά και χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη.

Πρώτα θέλω να σας ενημερώσω ότι σε συνέχεια της απόφασής μας να παραπεμφθεί για κλείσιμο κατάστημα της ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ , επί της Γ΄ Σεπτεμβρίου 77 στην Αθήνα, για καθ’ υποτροπή παραβάσεις του νέου θεσμικού πλαισίου που δημιουργήσαμε, η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία στην Περιφέρεια Αττικής ολοκληρώθηκε. Το κατάστημα θα κλείσει για μία εβδομάδα, από 12/11 έως και 18/11 από τον Δήμο Αθηναίων.

Δεύτερον, μετά τη διαπίστωση του Ε.Φ.Ε.Τ, στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων που διενεργεί, όπως κατ΄ επανάληψη έχουμε δεσμευτεί, της ύπαρξης παραφινελαίου σε ηλιέλαιο με την εμπορική επωνυμία «ΚΟΡΕ SANOLA Ηλιέλαιο», σε συσκευασίες του 1lt, αποφασίσαμε την αναστολή λειτουργίας για μία εβδομάδα του καταστήματος της επιχείρησης «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ» (Λεωφόρος Καβάλας 364 στο Χαϊδάρι) μέσω του οποίου διακινήθηκε. Επίσης, διερευνάται τυχόν ευθύνη της παραγωγού εταιρίας «ΚΟΡΕ ΑΕ». Οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση.

Τρίτον, ένα μείζον ζήτημα που αφορά επίσης τους καταναλωτές είναι η καταναλωτική πίστη. Από καταγγελίες καταναλωτών μας έγινε γνωστό ότι η Εθνική Τράπεζα γνωστοποιεί μονομερώς και εξατομικευμένα στους χρήστες πιστωτικών καρτών διάφορες αναπροσαρμογές στα τιμολόγιά της. Μάλιστα οι καταναλωτές τίθενται ενώπιον του διλλήματος της αποδοχής των αναπροσαρμογών ή της άμεσης πληρωμής όλων των ανεξόφλητων ποσών. Ανάλογες συμπεριφορές διερευνώνται και για άλλες Τράπεζες.

Από ολόκληρο το θεσμικό πλέγμα που διέπει τη χρήση πιστωτικών καρτών προκύπτει με σαφήνεια ότι απαγορεύεται η μονομερής τροποποίηση όρων, και δη επιτοκίου, χωρίς να έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων συγκεκριμένα και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια.

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης απέστειλε επιστολή στη διοίκηση της ΕΤΕ, καθώς και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι οι καταγγελλόμενες από τους καταναλωτές μονομερείς τροποποιήσεις ελέγχονται για καταχρηστικότητα, λόγω παραβίασης των κανόνων διαφάνειας, και απαιτεί τη συμμόρφωσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθεί άμεσα για την επιβολή όλων των προβλεπόμενων από το νόμο κυρώσεων.

Η περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών, και μάλιστα κάτω από τις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας, είναι τουλάχιστον άστοχη. Και εν πάσει περιπτώσει, αν κάποιες τράπεζες επιδιώκουν να ενισχύσουν την επάρκειά τους, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να ενταχθούν. Σε καμμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε όμως αυτό να γίνει κατά τρόπο καταχρηστικό και αδιαφανή σε βάρος των καταναλωτών».

Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2008

155 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ "LEADER+" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2000-2006

Στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας "Leader +" (2000-2006) για την Ελλάδα, σε ολόκληρη τη χώρα εκτελέσθηκαν σαράντα τοπικά προγράμματα από σαράντα διαφορετικές ομάδες τοπικής δράσης. Σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε η ΚομισιόνΓιώργο Παπαστάμκο, οι συνολικές πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί από την ΕΕ μέχρι τις 31 Αυγούστου 2008 ανέρχονται σε 154.789.791 ευρώ. Οι περιοχές του Ηρακλείου της Κρήτης (7,34 εκατ. ευρώ), της Θεσσαλονίκης (5,64 εκατ. ευρώ), της Λέσβου (5,4 εκατ. ευρώ), της Χαλκιδικής (5,35 εκατ. ευρώ), της Κοζάνης (5,3 εκατ. ευρώ) και των Δωδεκανήσων (5,29 εκατ. ευρώ) συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έλαβαν τα υψηλότερα ποσά επιχορηγήσεων, σε αντίθεση με στον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητή κ. τις Κυκλάδες (1,7 εκατ. ευρώ) και τη Φωκίδα (2,16 εκατ. ευρώ) που έχουν λάβει τα χαμηλότερα.

Θεσσαλονίκη 5 Νοεμβρίου 2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ

ΣΤΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ ΣΕΡΡΩΝ

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας επισκέφθηκε σήμερα την Κοινότητα Αχλαδοχωρίου του Νομού Σερρών στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων σε ακριτικούς ή μειονεκτικούς οικισμούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο κ. Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. του ΥΜΑΘ κ. Λουκά Ανανίκα, συναντήθηκε με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, το Δήμαρχο Σιδηροκάστρου κ. Αθανάσιο Σπάση, και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αχλαδοχωρίου κ. Αναστάσιο Ορφανόπουλο, ο οποίος τον υποδέχτηκε μαζί με το σύνολο των κατοίκων.

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, αφού συνομίλησε με το κ. Δήμαρχο, τον κ. Πρόεδρο της Κοινότητας και τους κατοίκους, ανακοίνωσε πως το ΥΜΑΘ θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, το έργο συντήρησης και αναπαλαίωσης του Ι.Ναού Ταξιαρχών, που χρονολογείται στο 17οβελτίωση της γέφυρας, στον οδικό άξονα Σιδηροκάστρου-Αχλαδοχωρίου, που εξυπηρετεί την καθημερινή κίνηση των κατοίκων της περιοχής. αιώνα, καθώς και την

Αμέσως μετά ο κ. Υπουργός δήλωσε:

«Με την επίσκεψη αυτή, δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την ακριτική Ελλάδα. Το ΥΜΑΘ προσπαθεί να είναι παρόν παντού στη Βόρεια Ελλάδα και δίνει λύσεις στην πράξη, σε προβλήματα των πολιτών. Ταυτόχρονα όμως κι εμείς, παίρνουμε δύναμη από τέτοιες επισκέψεις που μας βοηθούν να γινόμαστε ακόμα πιο χρήσιμοι και άμεσοι, απέναντι στους πολίτες.»

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

Μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια και του Βούλγαρου ομολόγου του Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας κ. Petar Dimitrov για την κατασκευή και δεύτερης διασυνδετικής γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ήδη σε συνεργασία των ομολόγων Διαχειριστών των δυο χωρών, ΔΕΣΜΗΕ και ESO EAD και των ιδιοκτητών των Συστημάτων Μεταφοράς ΔΕΗ και ΝΕΚ, οριστικοποιήθηκε το σημείο διέλευσης των συνόρων και συντόμως θα αρχίσουν οι σχετικές μελέτες χάραξης της γραμμής.

Μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σόφια, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας τόνισε ότι, «ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον ηλεκτρισμό η Ελλάδα εργάζεται για την υλοποίηση των υποδομών διαπεριφερειακής διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σύμφωνα με τις πολιτικές για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και την μετατροπή τους σε ενιαία αγορά που προωθούνται από την Ε.Ε. και την Ενεργειακή Κοινότητα. Η Ελλάδα δεσμεύεται να συμβάλει στην κατά το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του έργου προτεραιότητας που αναφέρεται στην κατασκευή της Γραμμής Διασύνδεσης 400 KV Μαρίτσα-Νέα Σάντα και τη στήριξη των εταιριών που εμπλέκονται στο έργο, έτσι ώστε η σύμβαση να υπογραφεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους»

Ελλάδα και Βουλγαρία συμφώνησαν να αξιοποιήσουν όλους τους δυνατούς τρόπους συνεργασίας στο φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής κατασκευής και δεύτερου αγωγού.

Στο πλαίσιο αυτό μελετάται και το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σε ότι αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream εκφράσθηκε ξ κοινή θέση για εντατικοποίηση των προσπαθειών, όλων των εταίρων, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Περαιτέρω, οι δυο Υπουργοί επιβεβαίωσαν την ικανοποίηση τους για την πρόοδο των εργασιών για την υλοποίηση των εργασιών του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας τόνισε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε θέτει το πλαίσιο της κοινής πορείας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα και αποδεικνύει, για μία ακόμα φορά, την πολύ καλή συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες σε όλους τους τομείς. «Έχω την βαθιά πίστη ότι και αυτή η υπογραφή, αλλά και οι άλλες που θα ’ρθουν, οδηγούν εκ του ασφαλούς τις δύο χώρες μας σε ένα κοινό μέλλον ενεργειακής ασφάλειας, ενεργειακής πολλαπλότητας πηγών και στενής ενεργειακής συνεργασίας. Και αυτό, βεβαίως, αποτελεί τη βάση για μία γειτονιά ειρήνης. Για μια γειτονιά ανάπτυξης», ανάφερε ο κ. Φώλιας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Petar Dimitrov σημείωσε ότι το κείμενο που υπογράφηκε αποδεικνύει ότι, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες της διεθνούς κρίσης, η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά αντιθέτως διευρύνεται.

Επίσης, ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας έχει εξαιρετική σημασία για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα προχωρήσει η υλοποίηση ορισμένων σημαντικών έργων, όπως η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, η διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου των δύο χωρών, καθώς και η κατασκευή του σημαντικού για την ΕΕ αγωγού South Stream. Τέλος, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε την προσωπική συμβολή του Έλληνα Υπουργού για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι στο πρόσωπο του κ. Φώλια «η Βουλγαρία έχει έναν καλό φίλο και σταθερό εταίρο».

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2008

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

και ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλοςη Ευρω-Μεσογειακή Διάσκεψη των Υπουργών Βιομηχανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια, στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2008. συμμετείχαν στην 7

Οι Υπουργοί Βιομηχανίας υιοθέτησαν το σχέδιο συμπερασμάτων (14474/1/08) αναφορικά με τους κάτωθι άξονες:

  • Συνέχιση της εφαρμογής του Ευρω-Μεσογειακού Χάρτη για τις Επιχειρήσεις
  • Συντονισμός των προσπαθειών για τη διευκόλυνση του εμπορίου βιομηχανικών αγαθών
  • Συνέχιση του διαλόγου για το μέλλον της κλωστοϋφαντουργίας και της βιομηχανίας του έτοιμου ενδύματος
  • Αύξηση των επενδύσεων στην περιοχή της Μεσογείου
  • Ενίσχυση του δυναμικού για τεχνολογική και μη-τεχνολογική καινοτομία
  • Στήριξη της βιώσιμης βιομηχανικής πολιτικής

Ο κ. Καλαφάτης, αφού συμφώνησε στην υιοθέτηση των συμπερασμάτων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, των συνεργατικών δικτυώσεων (clusters) και των θαλάσσιων δρόμων επικοινωνίας με τον εκσυγχρονισμό των Μεσογειακών λιμένων. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «η Ελλάδα στηρίζει τον Ευρω-Μεσογειακό Χάρτη για τις Επιχειρήσεις και χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του. Ιδιαίτερα θετική είναι στην επιτάχυνση της εφαρμογής νόμων και κανονισμών υπέρ των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, στη συνέχιση των προσπαθειών για τη δημιουργία φιλικού για την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για την ανάπτυξη επιχειρηματικών ικανοτήτων. Ειδικά αναφορικά με την επίτευξη καλύτερου επίπεδου Ανταγωνιστικότητας στην περιοχή της Ευρω-Μεσογειακής συνεργασίας πέρα από τα μέτρα διοικητικού εκσυγχρονισμού, θεωρείται ως επιτακτική ανάγκη να ληφθούν απτά μέτρα και να εκπονηθούν Προγράμματα και Δράσεις συγκεκριμένου προϋπολογισμού, σε συμφωνημένους τομείς πολιτικής, που χρήζουν παρέμβασης, όπως η κλωστοϋφαντουργία ή σε τομείς, που δείχνουν ελπιδοφόρα σημάδια ανάπτυξης, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των μεσογειακών κρατών. Προτείνουμε, λοιπόν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι δικτυώσεις και τα clusters του τομέα αυτού στην ευρύτερη περιοχή και να αναβαθμισθεί η τεχνογνωσία και το επίπεδο κατάρτισης των απασχολούμενων του κλάδου, ώστε να επιτευχθεί η μείωση της ανεργίας και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής.

Αναφορικά με τις οριζόντιες πολιτικές, προτείνουμε να εκπονηθούν Προγράμματα και Δράσεις, που θα διευκολύνουν τους θαλάσσιους δρόμους επικοινωνίας μεταξύ των χωρών, κυρίως μέσω της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού κομβικών μεσογειακών λιμένων και της κατασκευής των αναγκαίων εμπορευματικών και αποθηκευτικών κέντρων στους λιμένες αυτούς (logistics). Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων λιμένων, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μεσόγειο, καθώς αναπτύσσεται δυναμικά σε μια κομβική εμπορική πύλη προς τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα. Η Κυβέρνηση μας προωθεί μια τέτοια μεταρρύθμιση που ενισχύει το ρόλο των μεγάλων λιμένων στη χώρα μου, ως κύριας πύλης θαλάσσιας επικοινωνίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην καινοτομία ο Υφυπουργός υπογράμμισε: «η βελτιστοποίηση της ευρω-μεσογειακής βιομηχανικής συνεργασίας ώστε να προωθήσει την οικονομία της γνώσης θεωρούμε ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης μιας καινοτομικής κουλτούρας μεταξύ των εμπλεκομένων Κρατών. Η σημερινή οικονομική συγκυρία επιτάσσει την ταχύτατη αλλαγή κουλτούρας με την προώθηση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σε θέματα προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, τη χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη συμμετοχή των μεσογειακών Κρατών σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και Κοινοτικές Πρωτοβουλίες, την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων καινοτομίας, μέσω θεσμικών δικτυώσεων, την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας. Επίσης κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση νέων Δράσεων και Προγραμμάτων για την ασφάλεια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η διαχείριση φυσικών κινδύνων και η ενίσχυση της σύνδεσης βιομηχανίας– έρευνας –πανεπιστημίων».

Βρυξέλλες, 05 Δεκεμβρίου 2008

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ:

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!

Σε αναλυτική περιγραφή των επερχόμενων μέτρων ενίσχυσης της ασφάλειας πεζών και ποδηλατών προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία, Günter Verheugen, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Μανώλη Αγγελάκα.
Με αφορμή τα ποσοστά θανατηφόρων ατυχημάτων
στην ΕΕ[1] και του γεγονότος ότι το θέμα της οδικής ασφάλειας φαίνεται να περιορίζεται κατά κανόνα στην προστασία των οδηγών και επιβατών οχημάτων, ο κ. Αγγελάκας είχε εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια των πεζών και των ποδηλατών.

Στο ερώτημα του Έλληνα Ευρωβουλευτή σχετικά με την πιθανότητα κοινοτικού σχεδίου επιβολής εξωτερικών αερόσακων πεζών στα αυτοκίνητα, ο κ. Verheugen, απάντησε, ότι τα κυριότερα μέσα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι εκείνα που προσφέρουν ενεργητική ασφάλεια, ενώ τα μέσα αυτά συμπληρώνουν στη συνέχεια τα επονομαζόμενα μέτρα παθητικής ασφάλειας.

Βέβαια συνεχίζει ο Επίτροπος, τα καλύτερα μέτρα θα ήταν "εκείνα που συντελούν στην εξολοκλήρου αποφυγή των ατυχημάτων". "Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι οι εξωτερικοί αερόσακοι μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ελαχιστοποίηση των τραυματισμών των πεζών ή των ποδηλατών σε περίπτωση ατυχήματος η Επιτροπή δεν κρίνει σκόπιμη την πρόβλεψη εφαρμογής εξωτερικών αερόσακων".

Σε ερώτημα του κ. Αγγελάκα αναφορικά με το σχέδιο ενίσχυσης του συστήματος πέδησης, ο Γερμανός Επίτροπος έκανε αναφορά τόσο στην πρόταση σχετικά με τη γενική ασφάλεια[2], η οποία περιλαμβάνει την απαίτηση για τον εφοδιασμό των οχημάτων με συστήματα ελέγχου ευστάθειας, όσο και στην πρόταση κανονισμού για την προστασία των πεζών και άλλων ανεπαρκώς προστατευόμενων χρηστών των οδών[3], η οποία περιλαμβάνει την απαίτηση για την ενίσχυση πέδησης.

Τέλος, όσον αφορά στα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για την προστασία της μετακίνησης των πεζών και ποδηλατών και κυρίως για την προστασία των χώρων που κινούνται, ο κ. Verheugen έκανε μνεία στην οδηγία για τα κάτοπτρα τυφλών σημείων για τα βαρέα φορτηγά οχήματα[4], ενώ "όσον αφορά στην παροχή και το σχεδιασμό υποδομής για τους πεζούς, η ρύθμισή τους θεωρείται ορθότερο να επαφίεται στα κράτη μέλη, ούτως ώστε οι ιδιαίτερες συνθήκες να αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο".

Τέλος, σχετικά με τους ανεπαρκώς προστατευόμενους πεζούς και ποδηλάτες, "η Επιτροπή επί του παρόντος καταρτίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια για την περίοδο 2011-2020, με στόχο να εγκριθεί στα τέλη του 2009. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διοργανωθεί ευρεία δημόσια διαβούλευση στις αρχές του 2009" και για άλλη μία φορά, οι ανεπαρκώς προστατευμένες αυτές κατηγορίες θα αποτελέσουν βασικό θέμα του επερχόμενου προγράμματος.

Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2008

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΟ 2008

Σημαντική αύξηση των κατασχέσεων αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και των αλιευτικών, προέλευσης Κίνας έχουν καταγράψει ως τώρα οι τελωνειακές αρχές των Κρατών Μελών σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή κα Βασιλείου σε σχετικό ερώτημα που είχε υποβάλλει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης αμέσως μετά το διατροφικό σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει στην Κίνα σχετικά με το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα.

Η Επιτροπή δηλώνει ότι είναι σε επιφυλακή διότι παρά το γεγονός ότι η εξαγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα στην ΕΕ απαγορεύεται, ορισμένα σύνθετα προϊόντα (δηλαδή προϊόντα που περιέχουν ταυτόχρονα ένα μεταποιημένο προϊόν ζωικής προέλευσης και ένα προϊόν μη ζωικής προέλευσης, όπως είναι τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής) που μπορεί να περιέχουν συστατικά μεταποιημένου γάλακτος, ενδέχεται να διοχετευτούν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κυριότερες εισαγωγές τροφίμων το 2007 αφορούν τις κατηγορίες των αλιευτικών προϊόντων και των υποπροϊόντων τους με 431.466 τόνους, των λαχανικών με 407.543 τόνους, των φρούτων και των ξηρών καρπών με 236.084, των ελαιούχων σπόρων με 101.49 τόνους και ορισμένων σύνθετων προϊόντων που αποτελούν τη βάση για σκευάσματα δημητριακών και ζαχαροπλαστικής (μπισκότα, κέικ) με 85.546 τόνους. Παράλληλα από το 2003 παρατηρείται σημαντική αύξηση των περιπτώσεων κατάσχεσης τροφίμων προέλευσης Κίνας*.

Όσον αφορά στα προϊόντα ζωικής προέλευσης Κίνας, επί του παρόντος εισάγονται στην Ε.Ε. οι εξής πέντε κατηγορίες: ζωικά έντερα, προϊόντα αλιείας, ζελατίνη, κρέας λαγόμορφων ζώων και ορισμένα προϊόντα με βάση το κρέας που υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007, διαπιστώθηκε επιμόλυνση με μελαμίνη σε συστατικά πρωτεϊνούχων ζωοτροφών από την Κίνα αλλά κατόπιν επανειλημμένων ειδοποιήσεων οι κινεζικές αρχές εισήγαγαν μέτρα ελέγχου πριν από την εξαγωγή και τα τρέχοντα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται κατάλληλα.

Ο κ. Γκλαβάκης δηλώνει ότι τα στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που αφορούν μόνο στην Κίνα, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατανάλωση τροφίμων που εισάγονται από χώρες με χαμηλότερα ποιοτικά πρότυπα παραγωγής από τα αυτά που εφαρμόζουν οι ευρωπαίοι παραγωγοί. Επιπλέον, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς η πίεση που υπάρχει διεθνώς για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση ανάλογων κινδύνων.

*Οι αναλυτικοί πίνακες είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα www.gklavakis.gr

Έτος

Αριθμός Κατασχέσεων

Κύριες κατηγορίες προϊόντων

Χώρα αναφοράς

2008

241

Ξηροί καρποί & σπόροι (147), σύνθετα προϊόντα (34), φρούτα & λαχανικά(14), ψάρια & υποπροϊόντα τους (12)

Ολλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Βουλγαρία

2007

195

Ξηροί καρποί & σπόροι (76), σύνθετα προϊόντα (45), φρούτα & λαχανικά (9), ψάρια & υποπροϊόντα τους (10), μέλι & βασιλικός πολτός (10)

Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Φιλανδία

2006

166

Ξηροί καρποί & σπόροι (69), σύνθετα προϊόντα (37), φρούτα & λαχανικά (11), ψάρια & υποπροϊόντα τους (8)

Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Φιλανδία

2005

183

Ξηροί καρποί & σπόροι (80), σύνθετα προϊόντα (46), πουλερικά (11), ψάρια & υποπροϊόντα τους (12)

Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία

2004

110

Ξηροί καρποί & σπόροι (56), φρούτα & λαχανικά (17),

Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία

2003

80

Ξηροί καρποί & σπόροι (20), φρούτα & λαχανικά (13), κρέας (8)

Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία

Βρυξέλλες, 6 Νοεμβρίου 2008

Η άμεση στήριξη των νοικοκυριών και των καταναλωτών είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος άμβλυνσης της κρίσης που προκαλεί στην αγορά η κατακόρυφη άνοδος των τιμών των τροφίμων και των πρώτων υλών, ενώ οι κυβερνήσεις των κρατών μελών οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις πληθωριστικές πιέσεις και τις συνέπειες για τον οικονομικό κύκλο που οποιαδήποτε αύξηση έμμεσης φορολογίας μπορεί να προκαλέσει στην κατάσταση της εθνικής οικονομίας. Αυτά δήλωσε ο Επίτροπος Φορολογίας Lazlo Kovacs απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Μπατζελή σχετικά με την διαμόρφωση των συντελεστών έμμεσης φορολογίας σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την σημερινή οικονομική κρίση.

Ειδικότερα επί της φορολογίας για τα καύσιμα ο Επίτροπος τόνισε ότι η συμφωνία του Μάντσεστερ δεν επιτρέπει την μείωση φόρων ως απάντηση στις υψηλές πληθωριστικές τιμές, αλλά "εάν οι αυξημένες τιμές των καυσίμων αποφέρουν συμπληρωματικά έσοδα από ΦΠΑ, τότε τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα αυτά για να χρηματοδοτήσουν μια συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική, μέσω ειδικού ταμείου που θα στηρίζει ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις."

Η κα. Μπατζελή τόνισε ότι με την απάντηση αυτή της Επιτροπής επιβεβαιώνεται η σημαντική ευχέρεια των κυβερνήσεων των κρατών μελών ως προς την επιλογή των κοινωνικών και φορολογικών πολιτικών που θα στηρίξουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η κοινοτική νομοθεσία δεν μπορεί να αποτελεί το "πρόσχημα" για την αδράνεια και την έλλειψη πολιτικής στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων ενόψει μάλιστα και της έντονης οικονομικής κρίσης που διανύουμε την περίοδο αυτήν.

Σε ό,τι αφορά δε την τάση αύξησης των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και είδη βιωτικής σημασίας, προτάσεις τις οποίες πρόσφατα παρουσίασε και η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια κάλυψης ελλειμμάτων του εθνικού προϋπολογισμού και διασφάλισης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Επιτροπή δήλωσε ότι η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία περιλαμβάνει δεσμευτικά ελάχιστα όρια συντελεστών αφήνοντας στην διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών το ύψος πάνω από τα οποία θα κινηθούν οι εθνικοί συντελεστές έμμεσης φορολογίας. Επισημαίνει όμως ότι "οι κυβερνήσεις των κρατών μελών που εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων πρέπει να έχουν επίγνωση της σημασίας του χρόνου και του μεγέθους των αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας. Ειδικότερα, πρέπει να λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των αυξήσεων των έμμεσων φόρων να δώσουν το έναυσμα για δευτερογενείς επιπτώσεις με έμμονες συνέπειες στον πληθωρισμό, καθώς και στην κατάσταση της οικονομίας σε σχέση με τον οικονομικό κύκλο".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και της απάντησης

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4548/08

υποβολή: Katerina Batzeli (PSE)

προς την Επιτροπή

Θέμα: Συντελεστές έμμεσης φορολόγησης

Η έμμεση φορολογία προϊόντων ευρείας κατανάλωσης επιβαρύνει κυρίως τα χαμηλότερα στρώματα, τα εισοδήματα των οποίων συρρικνώνονται και συμπιέζονται δυσανάλογα από την κρίση, λόγω της ανόδου των τιμών των τροφίμων και των πρώτων υλών.

Θεωρεί η Επιτροπή ότι η μείωση των ελάχιστων συντελεστών του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων θα συνέβαλε στην άμβλυνση των επιπτώσεων στους καταναλωτές, ιδίως των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, ώστε να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση;

Πώς θα αντιδρούσε η Επιτροπή σε ενδεχόμενα αιτήματα κρατών μελών προς την κατεύθυνση της αύξησης της έμμεσης φορολογίας, στην προσπάθειά τους για κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού ώστε να πληρούν τους όρους του συμφώνου σταθερότητας;

Ποιες θεωρεί η Επιτροπή ότι θα είναι οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησης της έμμεσης φορολόγησης στη στρέβλωση των όρων λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και στα εισοδήματα των καταναλωτών, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα συγκυρία τόσο των τιμών όσο και άλλων εξελίξεων, όπως η αύξηση των επιτοκίων που επιβαρύνουν δυσανάλογα τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα και την εσωτερική ζήτηση με δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη;

Θεωρεί η Επιτροπή κατάλληλο μέτρο την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος προσέγγισης των συντελεστών μεταξύ των κρατών μελών, λαμβάνοντας όμως υπόψη την πέραν κάθε πρόβλεψης αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ή θα αποδεχόταν μια αναβολή της εν λόγω αύξησης ως συμβολή στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης;

E-4548/08EL

Απάντηση του κ. Kovács

εξ ονόματος της Επιτροπής

(13.10.2008)

Ο φόρος προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) είναι ένας γενικός φόρος κατανάλωσης, ο οποίος επιβάλλεται σε όλες τις φορολογητέες πράξεις και καταβάλλεται από τον τελικό καταναλωτή. Ως εκ τούτου, μια μείωση του ΦΠΑ εξ ορισμού δεν κατευθύνεται προς τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Επιπλέον, όσον αφορά τα καύσιμα, αυτό θα αντέβαινε στη συμφωνία του Μάντσεστερ, να μην μειώνονται οι φόροι επί των καυσίμων ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό[5]. Η άμεση στήριξη θα ήταν αποτελεσματικότερος τρόπος για να αμβλυνθεί η επίπτωση της κρίσης που έχει προκληθεί από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και των πρώτων υλών.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη, στις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγιο της Επιτροπής, ανέφεραν ότι δεν αναμένουν σημαντικά πρόσθετα φορολογικά έσοδα από τον ΦΠΑ συνεπεία των υψηλότερων τιμών των καυσίμων, δεδομένου ότι είναι απίθανο να αυξηθεί η συνολική δαπάνη των καταναλωτών, και τούτο επιβεβαιώνεται από αξιολόγηση που διενήργησε η Επιτροπή.

Η οδηγία για τον ΦΠΑ[6] καθορίζει μόνο το ελάχιστο ύψος των συντελεστών: 15% για τον κανονικό συντελεστή και 5% για τον μειωμένο συντελεστή. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να καθορίζουν το επίπεδο των οικείων συντελεστών επάνω από αυτά τα ελάχιστα επίπεδα. Ο μόνος περιορισμός είναι μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, η οποία επιτεύχθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις για την τελευταία οδηγία σχετικά με τους κανονικούς συντελεστές ΦΠΑ[7], δηλαδή ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2006 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, θα αποφύγουν να διευρύνουν τη σημερινή απόκλιση των 10 ποσοστιαίων μονάδων επάνω από τον τρέχοντα χαμηλότερο εφαρμοζόμενο κανονικό συντελεστή, ήτοι θα αποφύγουν να υπερβούν το 25%.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών που εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων πρέπει να έχουν επίγνωση της σημασίας του χρόνου και του μεγέθους των αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας. Ειδικότερα, πρέπει να λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των αυξήσεων των έμμεσων φόρων να δώσουν το έναυσμα για δευτερογενείς επιπτώσεις με έμμονες συνέπειες στον πληθωρισμό, καθώς και στην κατάσταση της οικονομίας σε σχέση με τον οικονομικό κύκλο.

Οι διαφορές της έμμεσης φορολογίας μεταξύ των κρατών μελών ενδέχεται να στρεβλώσουν την εσωτερική αγορά, παρέχοντας κίνητρα για διασυνοριακές αγορές από τους τελικούς καταναλωτές. Κατά πόσον η αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε ένα συγκεκριμένο κράτος μέλος ενισχύει ή μειώνει τις στρεβλώσεις αυτές, εξαρτάται από το κατά πόσον η εν λόγω αύξηση θα μειώσει ή θα αυξήσει τη διαφορική φορολογία μεταξύ αυτού του κράτους μέλους και των γειτόνων του. Έτσι, η αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε ένα κράτος μέλος που έχει χαμηλούς έμμεσους φόρους σε σχέση με τους γείτονές του μειώνει τις διασυνοριακές αγορές που οφείλονται στη φορολογία, και επομένως μειώνει τις στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά. Αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε ένα κράτος μέλος που έχει σχετικά υψηλό επίπεδο έμμεσων φόρων σε σύγκριση με τους γείτονές του ενδέχεται να αυξήσει τις στρεβλώσεις λόγω διασυνοριακών αγορών.

Το 2007 η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση να αυξηθούν οι ελάχιστοι συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα κίνησης και να προσεγγίσουν περαιτέρω οι συντελεστές φόρου για την βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης[8]. Η πρόταση αυτή αποτελούσε απάντηση στην κατάσταση, στην οποία οι διαφορές στη φορολογία των καυσίμων στην εσωτερική αγορά είναι σημαντικές και συμβάλλουν στην ύπαρξη διαφορών κόστους, οι οποίες στρεβλώνουν την εσωτερική αγορά μεταφορών. Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας δεν αίρουν τις προϋπάρχουσες στρεβλώσεις που προκαλεί η φορολογία, και ως εκ τούτου δεν εξαλείφουν την ανάγκη προσέγγισης των φορολογικών συντελεστών.

Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2008

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Τριακόσιοι νέοι-εκπρόσωποι των εθνικών τους συμβουλίων και συμμετέχοντες στα διακρατικά προγράμματα νεολαίας συναντήθηκαν με την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό την προεδρίας της κας Κατερίνας Μπατζελή για την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα εκπαιδευτικά, κοινωνικά, ευρωπαϊκά και ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Νεολαία εγκρίθηκαν 33 προγράμματα τα οποία αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και η μη προσβασιμότητα όλων των νέων σε πανεπιστημιακές σπουδές ήταν το επίκεντρο των ερωτημάτων που έθεσαν οι νέοι, αλλά και των απαιτήσεών τους ώστε να βρεθεί μία ουσιαστική λύση στα ζητήματα αυτά.

Από ελληνικής πλευράς υλοποιείται το διακρατικό πρόγραμμα "Αποκατάσταση παιδιών με αναπηρία", ενώ παρουσιάστηκαν μία σειρά από δραστηριότητες οι οποίες θα υλοποιηθούν από το εθνικό συμβούλιο νέων και από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμιακό χαρακτήρα.

Η κα Μπατζελή δήλωσε ότι τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να ενισχύσουν την προστιθέμενη αξία τους στην κοινωνία και στην ευρύτερη νεολαία, να έχουν διαχρονικό ορίζοντα ώστε να υπάρχει δυνατότητα απόκτησης δομών, οι οποίες θα λειτουργούν σε μόνιμη βάση, ενώ θα πρέπει να περιλαμβάνουν και περισσότερες δράσεις ώστε να ενισχυθεί και η συμμετοχή των νέων. Στα ζητήματα εκπαίδευσης, η δημόσια παιδεία θα σηματοδοτεί την μεταρρυθμιστική πολιτική του κάθε κράτους, διότι η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Παράλληλα οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες των νέων, οι οποίοι αποτελούν και το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης.

Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ 48ΩΡΟΥ.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΗΣ ΝΔ, Μ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ

Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Έκθεση του σοσιαλιστού ισπανού ευρωβουλευτού κ. Cercas (35 ψήφοι υπέρ, 13 ψήφοι κατά και 2 αποχές), όσον αφορά την αναθεώρηση της Οδηγίας για τον Χρόνο Εργασίας (2003/88/ΕΚ). Οι ευρωβουλευτές του ΕΚ Θα κληθούν να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο σχετικά με την Κοινή Θέση του Συμβουλίου (δεύτερη ανάγνωση).

Η πρόταση του Συμβουλίου Υπουργών, την οποία η Ελλάδα και η Ισπανία καταψήφισαν, τροποποιείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα εξής σημεία :

- Η εβδομαδιαία εργασία δεν ξεπερνά τις 48 ώρες. Οι εξαιρέσεις πρέπει να καταργηθούν εντός 3 ετών.

- Χαρακτηρισμός του χρόνου εφημερίας ως χρόνου εργασίας.

- Συνυπολογισμός στον συνολικό χρόνο εργασίας όλων των συμβάσεων των εργαζομένων που απασχολούνται σε περισσότερες από μια θέσεις εργασίας.

- Υποχρεωτικές περίοδοι αντισταθμιστικής ανάπαυσης σε όσους εργαζομένους δεν είχαν δοθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τις συλλογικές συμβάσεις ή άλλες συμφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Στην περίπτωση υπέρβασης των 48 ωρών ανά επταήμερο, η συναίνεση εργαζομένου- εργοδότη για χορήγηση αντισταθμιστικής ανάπαυσης δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες (Η Κοινή Θέση του Συμβουλίου προβλέπει ένα έτος).

Παρά τις προσπάθειες σημαντικού αριθμού ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και της Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, τροπολογίες που συμπεριλάμβαναν την Κυριακή στην περίοδο ανάπαυσης καταψηφίστηκαν.

"Η Επιτροπή Απασχόλησης έλαβε υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και έθεσε τις βάσεις για διαπραγμάτευσεις με το Συμβούλιο. Η πρόταση επιβεβαιώνει την ελληνίδα Υπουργό Απασχόλησης, η οποία είχε εναντιωθεί στη διατήρηση της εξαίρεσης από το 48ωρο και δεν συμφώνησε με το ανώτατο όριο των 60-65 ωρών. Είχε μάλιστα προβλέψει τη μηδαμινή πιθανότητα αποδοχής των προτάσεων από την Ευρωβουλή", υπογράμμισε η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΥΠΑΝ

Α. «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσοτέρων χρήσιμων μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας και ρύθμιση άλλων θεμάτων του ΥΠΑΝ»

Στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα εξής θέματα:

· Κεφάλαιο Α(άρθρα 1-15) :

Ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2004/8/ΕΚ «Για την προώθηση της συμπαραγωγής ενέργειας βάσει της ζήτησης για χρήσιμη θερμότητα στην εσωτερική αγορά ενέργειας κλπ.» που σκοπό έχει την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και αποφυγής απωλειών στα ηλεκτρικά δίκτυα και κατά συνέπεια την ασφάλεια εφοδιασμού και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Ειδικότερα καθορίζονται: (α) οι βασικές αρχές προσδιορισμού των λειτουργικών χαρακτηριστικών των εγκαταστάσεων που είναι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε συνδυασμό με τη χρήσιμη θερμική ενέργεια και η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και (β) οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η ΣΗΘ χαρακτηρίζεται ως «υψηλής αποδοτικότητας».

Με τη συμπαραγωγή επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και ως εκ τούτου μείωση και των εκπομπών ρύπων, ανάλογα βέβαια με το είδος της μονάδας και του εξοπλισμού της. Η μεγάλη σημασία που έχει η συμπαραγωγή στην Εξοικονόμηση εξηγεί την ανάγκη για άμεση προώθηση του Νομοσχεδίου.

· Κεφάλαιο Β (άρθρα 16-26):

Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την επιβολή αναγκαστικής απαλλοτρίωσης υπέρ της ΔΕΗ για την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας Τρικάλων με προβλεπόμενη ισχύ 161.6 ΜW, του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1986 και περατώθηκε κατά το μέγιστο τμήμα τον Απρίλιο 2001.

Οι ρυθμίσεις εκσυγχρονίζουν το νομοθετικό καθεστώς που είχε διαμορφώσει ο Ν.3066/2002, ο οποίος ωστόσο είχε μείνει ανενεργός, και θέτουν τις βάσεις για ταχύτερη ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου, ενώ παράλληλα, πέραν της αποζημιώσεως προς τους θιγομένους, προβλέπουν την καταβολή σειράς συμπληρωματικών οικονομικών παροχών προς αυτούς, με σκοπό την πλήρη και ουσιαστική αποκατάστασή τους από τις συνέπειες που υφίστανται λόγω της απαλλοτρίωσης.

· Κεφάλαιο Γ (άρθρα 27-36):

Ρυθμίζονται ζητήματα ΑΠΕ, ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (ΦΒΣ), καθώς επίσης οργανωτικές και άλλες διατάξεις για τον ΔΕΣΦΑ Α.Ε., το ΚΑΠΕ, το ΣΕΕΣ, τη ΔΕΗ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ΙΓΜΕ, το σύστημα επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις της πετρελαϊκής νομοθεσίας κλπ.

Οι αναμενόμενες επιπτώσεις στον επιχειρηματικό και επενδυτικό τομέα από τις ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, τους ΦΒΣ και τη ΣΗΘ θα είναι ιδιαίτερα θετικές, με τη δημιουργία νέων μονάδων και νέων εγκαταστάσεων σε έναν τομέα καθαρής και αποδοτικής ενέργειας.

Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, με υπέρβαση του προγράμματος, θα εξεταστεί προς αδειοδότηση το σύνολο των αιτήσεων, για να προχωρήσουν όσα έργα είναι ώριμα τεχνικά και βιώσιμα οικονομικά. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αποφυγή της δυσανάλογης αύξησης του τέλους ΑΠΕ για τους καταναλωτές, σχεδιάσαμε σταδιακή αποκλιμάκωση της τιμής αγοράς ενέργειας (feed-in-tariff), σε συνδυασμό με εξαρχής διασφαλισμένη σταθερή διατήρηση της τιμής για διάστημα 20 ετών.

Β. «Αναμόρφωση και Τροποποίηση του Νόμου 3190/55 περί ΕΠΕ και 2190/20 περί ΑΕ».

Η σύσταση μίας ΕΠΕ απαιτεί σήμερα 15 διοικητικές παρεμβάσεις, σημαντικό χρόνο και έξοδα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στο «Doing Business» με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε 181 χώρες, και αφορούν όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής μιας επιχείρησης, ο χρόνος σύστασης μίας νέας ΕΠΕ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 19 ημέρες. Πολύ πρόσφατα, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Doing Business για το έτος 2009, η Ελλάδα ανέβηκε δέκα (10) θέσεις (από την 106η θέση μεταξύ 178 χωρών πέρυσι, ανέβηκε στην 96η θέση φέτος, μεταξύ 181 χωρών). Έτσι μετά από μια σειρά από κακές επιδόσεις με μεγάλες πτώσεις στους διεθνείς δείκτες, παρουσιάζουμε σημαντική βελτίωση, σε μια περίοδο που στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ εμφανίζεται σχετική αδράνεια. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ έξι χωρών μελών του ΟΟΣΑ που προχώρησαν σε θετικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ η χώρα μας και η Τσεχία εισήγαγαν το μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων, 4 συνολικά (σύσταση εταιρειών, προστασία των επενδυτών, πληρωμή των φόρων, μέτρα εκσυγχρονισμού του πτωχευτικού δικαίου).

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο αυτή έπαιξε η νομοθετική ρύθμιση που προωθήσαμε, που προστέθηκε στο άρθρο 16 παρ.2α Ν.3661/2008,ΦΕΚ Α 89/19.5.2008 και με την οποία:

­ Μειώθηκε το ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται για την σύσταση ΕΠΕ σε 4.500 ευρώ αντί των 18.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Παράλληλα, με τη μείωση αυτή μειώθηκε και το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων, αφού ένα σημαντικό μέρος των εξόδων ίδρυσης είναι η καταβολή του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου (ΦΣΚ) που αντιστοιχεί στο 1% του εταιρικού κεφαλαίου.

­ Τέλος, με ειδική ρύθμιση μειώθηκαν σε 3 οι ημέρες αναμονής για τη δημοσίευση των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης στο Εθνικό Τυπογραφείο και έτσι μειώθηκε σε 19 από 38 ο συνολικός αριθμός ημερών που απαιτείται για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με το νέο Νομοσχέδιο απλοποιούνται σημαντικά οι διαδικασίες σύστασης ΕΠΕ, σε πλήρη αντιστοιχία και συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές επιταγές στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Στόχος μας είναι η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και η βελτίωση της ποιότητας της εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών.

Με το σχέδιο νόμου κινούμαστε σε τρεις άξονες:

­ Καθιερώνουμε ταχύτατη εξυπηρέτηση του επιχειρηματία, σε ένα μόνο σημείο υποδοχής (one stop shop), τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ των επιμελητηρίων, συγκεντρώνοντας όλες τις απαιτούμενες ενέργειες σύστασης σε έναν φορέα, σύμφωνα με την αρχή: ένα σημείο, μια υπογραφή.

­ Μειώνουμε δραστικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύσταση των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, καταργώντας περιττές ενέργειες, εξορθολογίζοντας και εκσυγχρονίζοντας τη διαδικασία σύστασης των εταιρειών ,

­ Ελαχιστοποιούμε το κόστος και διαμορφώνουμε ένα ασφαλές πλαίσιο δημοσιότητας και ελέγχου.

Σημαντικά καινοτόμα στοιχεία του νομοσχεδίου είναι:

­ Μοντέλο one stop shop για την ίδρυση εταιρείας (ΓΕΜΗ).

­   Κατάρτιση εταιρικής σύμβασης με προτυποποιημένο συμφωνητικό (θα υπάρχει ηλεκτρονικά στην υπηρεσία ΓΕΜΗ
και σχετική επεξεργασία του θα γίνει σε συνεργασία με το συμβολ. σύλλογο). Το συμβολαιογραφικό έγγραφο διατηρείται,
με την πρόβλεψη ύπαρξης συμβολαιογράφου σε ΓΕΜΗ και μείωση του κόστους της παροχής υπηρεσίας.

­ Κατάργηση της καταχώρισης του καταστατικού στο Πρωτοδικείο.

­ Κατάργηση της θεώρησης του καταστατικού στο Ταμείο Νομικών και αντίστοιχη κατάργηση των τελών.

­ Κατάργηση της θεώρησης του καταστατικού στο Ταμείο Προνοίας και αντίστοιχη κατάργηση των τελών.

­ Πρόβλεψη ενιαίου τέλους που θα καταβάλλεται στα ταμεία του ΓΕΜΗ και θα περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα τέλη.

­ Ηλεκτρονική δημοσίευση σε ειδική ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ της περίληψης του καταστατικού και συνεπώς κατάργηση της δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο και αντίστοιχη κατάργηση των τελών του Εθνικού Τυπογραφείου.

Εκκρεμεί η ρύθμιση επιμέρους θεμάτων όπως πχ η διασύνδεση μεταξύ αρμόδιων φορέων για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών στο μοναδικό σημείο υποδοχής (one stop shop).

Στο Νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και μια σημαντική τροποποίηση που αφορά στη διαδικασία σύστασης ΑΕ η οποία σήμερα περιλαμβάνει και τις Νομαρχίες (υποβολή καταστατικού), όπου: (α) εάν το μετοχικό κεφάλαιο δεν υπερβαίνει τα 3 εκατ. €, το καταστατικό καταχωρείται στο Μ.Α.Ε. αυθημερόν μετά από τυπικό έλεγχο των υποβαλλόμενων εγγράφων χωρίς έκδοση διοικητικής εγκριτικής απόφασης (εξαιρούνται οι εταιρείες της παρ. 8 του άρθρου 7β Ν 2190/1920 και οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες) και (β) εάν το μετοχικό κεφάλαιο υπερβαίνει τα 3 εκατ. €, τότε έχουμε έλεγχο νομιμότητας από την Νομαρχία, δηλαδή έκδοση απόφασης από την Νομαρχία περί παροχής άδειας σύστασης της Α.Ε. και έγκρισης του καταστατικού της-καταχώριση στο Μ.Α.Ε.

Με το νέο νομοσχέδιο η καταχώρηση θα γίνεται στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου. Η διαβίβαση των εγγράφων θα γίνεται αυθημερόν και με ηλεκτρονικά μέσα στις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α) μόνο στις περιπτώσεις που απαιτείται έκδοση διοικητικών πράξεων και άσκηση εποπτείας και ελέγχου νομιμότητας των καταχωρητέων πράξεων και στοιχείων σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Θεσσαλονίκη 7 Νοεμβρίου 2008

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ»

Η Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης Θερμαϊκού Κόλπου του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ανέθεσε το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Μελέτη της ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου και προτάσεις για την άμεση αντιμετώπισή της», στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κ. Κωνσταντίνο Φυτιάνο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Χημείας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μετρήσεις οικολογικών δεικτών, δεικτών ρύπανσης και βιολοχημικών παραμέτρων σε όλο το Θερμαϊκό κόλπο, σε ποτάμια που εκβάλλουν σ’ αυτό αλλά και σε υδατορεύματα, χείμαρρους και απορροές, για την χρονική περίοδο 2007-2008, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και υποβολή προτάσεων.

Την μελέτη παρέδωσε σήμερα στον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου κ. Κωνσταντίνος Φυτιάνος. ο

Ο κ. Υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο λεπτομερής καταγραφή και είμαστε αποφασισμένοι τα μέτρα που προτείνονται για να εξασφαλιστεί η οικολογική ισορροπία στον Θερμαϊκό, να τα προωθήσουμε προς εφαρμογή άμεσα, είτε απ` ευθείας μέσω του ΥΜΑΘ, είτε με τη συνεργασία συναρμοδίων Υπουργείων. Ήδη κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα υλοποιούνται, όπως το κλείσιμο των χωματερών, αφού ξεκινά η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αλλά και η εγκατάσταση συστήματος προειδοποίησης ρύπανσης στον Θερμαϊκό, μέσω προγράμματος προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιεί το ΥΜΑΘ. Σε έναν μήνα από σήμερα, θα γίνει λεπτομερής παρουσίαση της μελέτης, σε ημερίδα που θα οργανωθεί με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.»

Σκοπός του ερευνητικού αυτού προγράμματος, είναι η παρακολούθηση και εκτίμηση της ρύπανσης σε νερά, ιζήματα και ζωντανούς οργανισμούς του περιβάλλοντος του κόλπου, οι τάσεις που επικρατούν κάτω από τις υφιστάμενες πιέσεις που δέχεται το οικοσύστημα, ο εντοπισμός των σημαντικότερων εστιών ρύπανσης και η αντιμετώπισή της.

Το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ σε συνεργασία με διαπιστευμένα από το κράτος εργαστήρια στις δειγματοληψίες, τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις νερών, που διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, χρησιμοποίησαν πρωτοποριακές για τα Ελληνικά δεδομένα μεθόδους και εξοπλισμό (ωκεανογραφικά σκάφη, διάφορα πλωτά μέσα προσαρμοσμένα στις διαφορετικές συνθήκες των πεδίων έρευνας, κινητές μονάδες κλπ), και υλοποίησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με απόλυτη επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

Για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε ένα τέτοιο οριζόντιο ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο δεν περιορίζεται απλά σε μεμονωμένα στείρα αναλυτικά δεδομένα, αλλά αποτυπώνεται, με διαδικασίες που διασφαλίζουν την απαιτούμενη αναγνωρισμένη τεχνική επάρκεια και αμεροληψία, η πραγματική κατάσταση ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου , εντοπίζονται, ταυτοποιούνται και διαστασιολογούνται οι κύριες εστίες ρύπανσης του Κόλπου

Με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα αναλυτικά δεδομένα που συλλέχθηκαν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, προτείνονται εφαρμόσιμες λύσεις, με σκοπό την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης και την σε μεγάλο βαθμό αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Διαπιστώθηκαν σε ορισμένες περιοχές αλλοιώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπου το Υπουργείο, θα μεριμνήσει για τη λήψη μέτρων σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση, τους συναρμόδιους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση αυτών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζουν οι προτάσεις που διατυπώνονται, για την διαμόρφωση ενός γενικότερου σχεδίου δράσης προστασίας και αποκατάστασης των υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά θαλάσσιων περιοχών του Κόλπου.

Επίσης, κατά την υλοποίηση του προγράμματος, προσκομίστηκαν παράλληλα οφέλη, όπως είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η επιμόρφωση φοιτητών και μεταπτυχιακών του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ στην ωκεανογραφική έρευνα, τις μετρήσεις πεδίου και τις εξειδικευμένες εργαστηριακές δοκιμές που χρησιμοποιήθηκαν στο πρόγραμμα.

Τέλος, η έρευνα αυτή, είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει το σύνολο του πληθυσμού του Νομού και ιδιαίτερα τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών γιατί θα συντελέσει στην διατήρηση ή και τη βελτίωση των θαλασσίων οικοσυστημάτων, της υγείας των λουομένων, της επίτευξης καλής ποιότητας αλιευμάτων και ασφαλώς στον τουρισμό.

Επισυνάπτουμε τα μέτρα αντιμετώπισης που προτείνουν οι μελετητές.

Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης συνεχίζοντας τις στοχευμένες δράσεις του για την προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου και στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ/eegrants) εγκρίθηκε και περνά σε φάση υλοποίησης το πρόγραμμα, με επικεφαλής εταίρο το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, «Ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΖΠ) Θερμαϊκού Κόλπου – Πιλοτική εφαρμογή στη δυτική παράκτια ζώνη», προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο, διάρκειας 25 μηνών έχει ως στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την αειφορική χρήση του Θερμαϊκού ως θαλάσσιου πόρου, μέσα από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των αλληλοτροφοδοτούμενων δράσεων. Αναδεικνύει την παραγωγική συνεργασία φορέων που έχουν εμπλοκή στην παρακολούθηση και προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου και στην υλοποίησή του συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, οι Δήμοι Εχεδώρου και Αξιού και ο Φορέας Διαχείρισης της Προστατευμένης Περιοχής.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

1. Σε συνεργασία με τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ να γίνει λεπτομερής καταγραφή, ταξινόμηση και αποτίμηση περιβαλλοντικού φορτίου από όλες τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνίες κτλ. του Νομού.

2. Διαρκής και συστηματικός έλεγχος εκροών όλων των εντοπισμένων και δυνητικών σημειακών εστιών ρύπανσης – μόλυνσης του Θερμαικού. Αναθεώρηση, και δημιουργία ενδεχομένως νέου θεσμικού πλαισίου, για την άμεση επιβολή προστίμων και δυνατότητας παρέμβασης η οποί θα φτάνει μέχρι και την ανάκλιση της αδείας λειτουργίας των μονάδων, όταν διαπιστώνεται υπέρβαση των περιβαλλοντικών όρων.

3. Κατάλληλη χωροθέτηση στις βιομηχανικές ζώνες, με πρόβλεψη για σύγχρονο αντιρρυπαντικό εξοπλισμό και επιβολή περιβαλλοντικών όρων σε όλες τιςβιομηχανίες – βιοτεχνίες, ανεξαρτήτου μεγέθους. Ανάκληση αδείας λειτουργίας της κάθε εγκατάστασης η οποία δεν επεξεργάζεται αποτελεσματικά τα αστικά της λύματα (τριτοβάθμιος βιολογικός ή σηπτικοί βόθροι, η εκκένωση των οποίων να αποδεικνύεται με τα παραστατικά-δελτία αποστολής των λυμάτων με τα βυτία), η δεν είναι συνδεδεμένη με το κεντρικό δίκτυο αστικών λυμάτων.

4. Παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων της λεκάνης απορροής του Άνω Ρου του ποταμού Αλιάκμονα (μέχρι το φράγμα του Πολυφύτου), για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη, και την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της οδηγίας 60/2000 και το νόμο 3199/2003.

  1. Δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου ποιότητας νερού στον Αξιού σε σταθμό στους Ευζόνους ή την Αξιούπολη για τον 24ώρο έλεγχο της ποιότητας του ύδατος του Αξιού που εισέρχεται στην χώρα μας.

6. Δημιουργία βάσης δεδομένων στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα καταχωρούνται πληροφορίες όλων των εστιών ρύπανσης (αστικά απόβλητα, βιομηχανικά λύματα, γεωργικά-κτηνοτροφικά απόβλητα κ.λπ.) των υδάτινων αποδεκτών που καταλήγουν στο Θερμαϊκό Κόλπο και συμβάλλουν στη ρύπανσή του.

7. Να σταματήσει η χρήση των χωματερών που βρίσκονται στην περιοχή του Δέλτα του Αξιού και να μεταφερθούν σε άλλες κατάλληλες περιοχές;

8. Να ολοκληρωθούν τα έργα των νέων ΧΥΤΑ

9. Να γίνει αποκατάσταση και ολοκλήρωση του στραγγιστικού και αρδευτικού δικτύου της λεκάνης Αξιού. (Η έλλειψη επαρκούς στραγγιστικού δικτύου έχει ως αποτέλεσμα την στράγγιση των εδαφών στον ίδιο τον ποταμό Αξιό).

10. Επεξεργασία των νερών της Κεντρικής αποχετευτικής τάφρου της Σίνδου, ενδεχομένως και του Λουδία όπως και του υπόλοιπου στραγγιστικού δικτύου του νοτίου τμήματος της λεκάνης που σήμερα αποχύνονται απευθείας στον Θερμαϊκό Κόλπο.

11. Επεμβάσεις σε όλες τις ανοικτές αποστραγγιστικές τάφρους που είναι οι κυριότερες πηγές δυσάρεστων οσμών και μεταφοράς ρύπων γενικώς.

12. Να διερευνηθεί η κατασκευή περιαιγιάλειας συλλεκτήριας τάφρου, κατά μήκος της αιγιαλίτιδας ζώνης της περιοχής Καλοχωρίου. Οι απορροές που θα συλλέγονται θα οδηγούνται σε δεξαμενή εξισορρόπισης και θα διατίθονται υπόγεια ή υποθαλάσσια μετα από επεξεργασία στο βαθμό που απαιτείται.

  1. Είναι άμεσης προτεραιότητας η αποφυγή (με αυστηρή αστυνόμευση αλλά και επιβολή υψηλών προστίμων) απόθεσης στερεών αποβλήτων στις κοίτες των ποταμών και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων, όχι μόνο για τα υψηλά πρόστιμα αλλά και για τις περιβαλλοντικά αποδεκτές εναλλακτικές θέσεις απόθεσης των διαφόρων αδρανών υλικών.
  2. Η αποφυγή διάθεσης ακατέργαστων υγρών αποβλήτων στη κοίτη των ποταμών είναι επίσης άμεση ανάγκη.
  3. Να εξεταστεί η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων όλων των οικισμών εκατέρωθεν της κοίτης με τη μέθοδο των τεχνητών υγροτόπων.

16. Οριοθέτηση των ευαίσθητων περιοχών λεκανών απορροής των ποταμών και ανάπτυξη εναλλακτικών καλλιεργειών και άρδευσης.

17. Οριοθέτηση των χώρων εξειδικευμένων γεωργικών δραστηριοτήτων των αγροτών (γέμισμα και πλύσιμο ψεκαστικών μηχανημάτων) και εγκατάσταση βιοκλινών στους Δήμους και Κοινότητες που διαπιστώθηκε σημειακή ρύπανση υπογείων ποσίμων νερών από γεωργικά φάρμακα.

18. Ένα σημαντικό ποσοστό του προβλήματος της ρύπανσης των υπογείων νερών οφείλεται σε καθημερινές δραστηριότητες των γεωργών όπως το γέμισμα και ξέπλυμα των ψεκαστικών μηχανημάτων δίπλα στις γεωτρήσεις παροχής νερού. Εάν μερικά μόνο κυβικά εκατοστά (ml) από το σκεύασμα ενός γεωργικού φαρμάκου που περιέχει έστω 1 γραμμάριο δραστικής ουσίας πέσει στο έδαφος, θα χρειαστούν περίπου 10000 m3 νερό για να φτάσει η συγκέντρωση του φαρμάκου το όριο του 0.1 μg/l. Πολλά κυβικά εκατοστά και ακόμη και λίτρα σκευασμάτων γεωργικών φαρμάκων πέφτουν ετήσια στον περίγυρο χώρο των γεωτρήσεων και άλλων παροχών νερών (αρδευτικά και στραγγιστικά κανάλια, ποτάμια και λίμνες) με αποτέλεσμα οι γεωργικές αυτές δραστηριότητες να αποτελούν πηγή ρύπανσης επιφανειακών και υπογείων νερών. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και ήδη σε πολλές χώρες πάρθηκαν αυστηρά μέτρα για την προστασία των νερών από αυτές τις πηγές ρύπανσης. Δύο είναι τα κύρια μέτρα που λαμβάνονται διεθνώς. (α) οριοθέτηση των χώρων όπου θα επιτρέπονται αυτές οι γεωργικές δραστηριότητες (γέμισμα και πλύσιμο ψεκαστικών μηχανημάτων). Με το μέτρο αυτό λύνεται και το σοβαρό πρόβλημα της απόρριψης των συσκευασιών των σκευασμάτων γεωργικών φαρμάκων οπουδήποτε, με αποτέλεσμα οι συσκευασίες αυτές να μεταφέρονται στα επιφανειακά νερά (κανάλια και ποταμούς) και συχνά να τις βλέπουμε να επιπλέουν ακόμη και στο θαλασσινό νερό ή να εναποτίθενται στις ακτές. (β) εγκατάσταση στους ανωτέρω χώρους ειδικών θέσεων (βιοκλίνες) με κατάλληλη επιφανειακή κάλυψη για την κατακράτηση του νερού και την ταχεία αποικοδόμηση των γεωργικών φαρμάκων.

  1. Δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου για ενοποίηση της ελεύθερης εκτροφής ζώων. Οι κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται εντός της Α’ Ζώνης να μετεγκατασταθούν στην Γ’ Ζώνη, ώστε να μην επηρεάζουν τον υδροβιότοπο του Δέλτα

20. Να ολοκληρωθεί και να βελτιωθεί άμεσα η λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και συγκεκριμένα :

α) Στην περιοχή του Αγγελοχωρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου και να ενωθεί πλήρως με το βιολογικό καθαρισμό. Επιπλέον, η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη Β’ φάση κατασκευής, καθώς έχει καταστεί σαφές πως η ανεξέλεγκτη απόρριψη των βοθρολυμάτων οδηγεί στη ρύπανση και μόλυνση των υδάτων του παρακείμενου θαλάσσιου περιβάλλοντος.

β) Ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στο Γαλλικό

γ) Oι Κεντρικές Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Π.Σ. Θεσσαλονίκης , που βρίσκεται στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, επεξεργάζονται 160.000 κυβικά μέτρα λυμάτων την ημέρα, εδώ και περίπου έξι χρόνια, υποτίθεται με πλήρη βιολογική επεξεργασία (νιτροποίηση - απονιτροποίηση) δευτέρου σταδίου. Ωστόσο, η παρουσία φωσφορικών ιόντων στα επεξεργασμένα λύματα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της περιοχής και το υψηλό μικροβιολογικό φορτίο των λυμάτων αποδεικνύεται ότι δημιουργούν την ΚΥΡΙΑ ΕΣΤΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ – ΜΟΛΥΝΣΗΣ της περιοχής του θαλασσίου μετώπου Καλοχωρίου και σεμεγάληέκταση ευτροφικά φαινόμενα, δεδομένου ότι ο P αποτελεί τον περιοριστικό – ρυθμιστικό παράγοντα του Θερμαικού . Πρέπει, λοιπόν, να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην εγκατάσταση συστημάτων απομάκρυνσης του φωσφόρου από τα λύματα και την αποτελεσματική τριτοβάθμιαεπεξεργασία τους (απολύμανση).

δ) Στην περιοχή του Ανθεμούντα έχει διαπιστωθεί πως βοθρολύματα από τα Βασιλικά, τη Σουρωτή, αλλά και τα μερικώς επεξεργασμένα ή ανεπεξέργαστα λύματα από το βιολογικό καθαρισμό της Θέρμης (ο οποίος υπολειτουργεί) καταλήγουν στην υδρολογική λεκάνη του Ανθεμούντα, επηρεάζοντας το θαλάσσιο περιβάλλον κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου.

ε) Η λειτουργία των κονσερβοποιείων που λειτουργούν στη δυτική πλευρά της πόλης, κοντά στην Τάφρο 66, είναι περιοδική και διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, στο οποίο οι υφιστάμενοι βιολογικοί καθαρισμοί των μονάδων δεν μπορούν να φτάσουν σε συνθήκες σχεδιασμένης αποτελεσματικότητας (δεν προλαβαίνουν να αναπτύξουν το κατάλληλο μικροβιακό φορτίο που θα είναι ικανό να διασπάσει την αυξημένη συγκέντρωση σε οργανικά λύματα). Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η μεταφορά ελεγμένης ενεργού ιλύος στις βιοτεχνίες αυτές από μεγάλες εγκαταστάσεις, με σκοπό την άμεση λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών στο μικρό χρονικό διάστημα που διαρκεί η παραγωγική διαδικασία.

στ) Να παρακολουθούνται μόνιμα οι ΕΕΛ όλων των Δήμων με εξειδικευμένους τεχνικούς- επιστήμονες, να πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι σε αρμόδια εργαστήρια, να υποβάλλονται όλα τα στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων εκτός των καταστάσεων ποιοτικού ελέγχου, τα δελτία αποστολής λυματολάσπης, τα ισοζύγια πρώτων και βοηθητικών υλών κλπ) στη ΔΠΑΘΚ και να εφαρμόζεται τριτοταγής επεξεργασία των λυμάτων σε όλες τις μονάδες επεξεργασίας.

  1. Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών θα συμβάλλει θετικά στο τοπικό υδρολογικό ισοζύγιο ενώ συμβάλλει και στη μη διάθεση του εναπομείναντος οργανικού φορτίου και θρεπτικών στο θαλάσσιο περιβάλλον.

  1. Να ελέγχονται συστηματικά όλα τα διερχόμενα πλοία και τα πλοία που αγκυροβολούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για την χρήση απαγορευμένων υφαλοχρωμάτων, την εκκένωση δεξαμενών αστικών λυμάτων και σεντίνων, εντός του εσωτερικού Θερμαικού Κόλπου.

  1. Να απαγορευτούν οι εργασίες αφαίρεσης υφαλοχρωμάτων (αμμοβολές) από τα σκάφη και κυρίως εκείνων που περιέχουν τριβουτυλικό κασσίτερο, από τις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες (καρνάγια και μαρίνες)

  1. Να γίνει αποκατάσταση του χώρου στην περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων . Μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και τα έργα αποκατάστασης, θα πρέπει άμεσα να γίνει ψεκασμός των λιμνάζοντων υδάτων με αιώρημα ειδικής καλλιέργειας βακτηρίων (μη παθογόνα - ακίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον) τα οποία δρούν ανταγωνιστικά με τα αναερόβια βακτήρια που προκαλούν την δυσοσμία, και μπορεί να μειώσουν τις οσμές σε ποσοστό 40 – 70 %

Βρυξέλλες, 6 Νοεμβρίου 2008

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Τις παραμέτρους της πρότασής της για την υποχρεωτική σήμανση της προέλευσης των προϊόντων παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου παραθέτει η Κομισιόν, σε απάντησή της σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η πρότασή της έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την παροχή περισσότερων πληροφοριών στον καταναλωτή. Η τελική γεύση και η ποιότητα των εδώδιμων παρθένων ελαιολάδων διαφέρουν ανάλογα με τις γεωργικές παραδόσεις και τις τοπικές μεθόδους παραγωγής ή ανάμειξης. Οι παράμετροι αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ελαιολάδων με πολύ διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ποιότητα, ανάλογα με τη γεωγραφική καταγωγή τους. Καθιστώντας υποχρεωτική την ένδειξη καταγωγής του ελαιολάδου στην ετικέτα, αυξάνονται οι πληροφορίες για τον καταναλωτή και μειώνεται η πιθανότητα παραπλάνησής του και έτσι ενισχύεται η προστασία των καταναλωτών. Πρέπει να δοθεί έμφαση στο ότι η υποχρεωτική σήμανση θα αφορά μόνο στην πιο ακριβή κατηγορία ελαίων, δηλαδή τα εδώδιμα παρθένα ελαιόλαδα.

Όπως η Επιτροπή έχει ήδη δηλώσει το 2000 σε έκθεση προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, εν απουσία σαφούς ένδειξης της καταγωγής των ελαιολάδων, οι καταναλωτές ενδέχεται να παραπλανηθούν λόγω της ένδειξης της ονομασίας του συσκευαστή ή της εταιρικής επωνυμίας και της διεύθυνσης ή της γλώσσας που χρησιμοποιείται. Αυτό ισχύει ιδίως στην περίπτωση μειγμάτων ελαιολάδων διαφορετικής καταγωγής που συσκευάζονται σ’ ένα κράτος μέλος. Το προηγούμενο προαιρετικό καθεστώς για την αναγραφή της καταγωγής στη συσκευασία αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις εν λόγω παραπλανητικές πρακτικές.

Επιπλέον της βελτίωσης της πληροφόρησης των καταναλωτών, το σχέδιο πρότασης θα αυξήσει την αξία του εδώδιμου παρθένου ελαιολάδου προς όφελος των παραγωγών. Το προτεινόμενο μέτρο θα ενισχύσει, επίσης, τη διαφάνεια όλης της αλυσίδας παραγωγής «από τον αγρό μέχρι το ράφι».

Βάσει των στοιχείων της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας παγκοσμίως στον τομέα του ελαιολάδου. Κατά μέσο όρο παράγει 2.100.000 τόνους (75% της παγκόσμιας παραγωγής), καταναλώνει 2.000.000 τόνους (70% της παγκόσμιας κατανάλωσης), εξάγει 350.000 τόνους (50% των εξαγωγών παγκοσμίως) και εισάγει 180.000 τόνους (27% των εισαγωγών παγκοσμίως). Το κοινοτικό ισοζύγιο ελαιολάδου (παραγωγή, κατανάλωση, εμπόριο και αποθέματα) βασίζεται κυρίως στις δηλώσεις των κρατών μελών και στα στατιστικά στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος όρος των συνολικών ενδοκοινοτικών συναλλαγών ανέρχεται σε 700.000 τόνους ανά έτος. Όσον αφορά τις εισαγωγές, το 50% προορίζεται για την Ιταλία ενώ όσον αφορά τις εξαγωγές, το 60% προέρχεται από την Ισπανία.

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2008

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΛΙΑΣ

Εκανε τις ακόλουθες δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητική Επιτροπής:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Κυβέρνηση απαντά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στη διεθνή οικονομική κρίση. Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που είναι άλλωστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και να σταθούμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά στο πλάι τους. Έτσι εξασφαλίζουμε ανάπτυξη και ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή.

Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται με συγκεκριμένες νέες δράσεις: Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενισχύονται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης με ποσό μέχρι 350.000 ευρώ για τρία χρόνια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, που περιλαμβάνουν ιδιαίτερα σημαντική επιδότηση επιτοκίου. Η χρηματοδότηση αυτή θα γίνεται με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν κληθεί να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, έως την επόμενη Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008. Δεν θα χάσουμε καθόλου χρόνο. Μόλις ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις με τις τράπεζες θα προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση των δράσεων.

Επίσης είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω την Κυβερνητική Επιτροπή για το υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου που ρυθμίζει ζητήματα συμπαραγωγής ενέργειας και ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων, το οποίο και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα στην ενεργειακή αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα υψηλά επιτόκια, τί θα γίνει. Πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν επιχειρήσεις, αλλά και καταναλωτές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το σχέδιό μας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφορά δάνεια για κεφάλαιο κινήσεως, με επιδοτούμενο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες επιτόκιο. Αυτό αποτελεί μια ανακούφιση για την αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά τα υψηλά επιτόκια για τους καταναλωτές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα επιτόκια εμπορικό θέμα δεν είναι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι οικονομικό θέμα, αλλά αντιμετωπίζεται και αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Φώλια, είδατε την συνέντευξη του κ. Ρουσόπουλου; Σας άρεσε; Ένα σχόλιο μπορείτε να κάνετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Απάντησε επαρκώς, σε όλα.

Βρυξέλλες, 6 Νοεμβρίου 2008

Η ΕΕ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ.

Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση της Οδηγίας για την ασφάλεια των παιχνιδιών έγινε σήμερα, καθώς ψηφίστηκε ομόφωνα στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών η σχετική έκθεση αναφορικά με τη νέα νομοθεσία, η οποία έρχεται να καλύψει τα κενά της τρέχουσας που χρονολογείται από το 1988. Η αναθεώρηση κρίθηκε σκόπιμη, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστούν οι κανόνες για την ασφάλεια των παιχνιδιών, καθώς το 2007 η παγκόσμια αγορά κλονίστηκε από την απόσυρση στις ΗΠΑ 20 εκατομμυρίων παιχνιδιών που προέρχονταν από την Κίνα και κρίθηκαν ως ακατάλληλα.

Πρωταρχικοί στόχοι της, είναι η καλύτερη δυνατή προστασία των παιδιών, η παροχή αυξημένων εγγυήσεων για τους γονείς ότι τα παιχνίδια που αγοράζουν τα παιδιά τους σε όλα τα Κράτη μέλη της ΕΕ καλύπτονται από υψηλά επίπεδα ασφάλειας, καθώς και η ύπαρξη αυστηρότερων κυρώσεων για τους κατασκευαστές που δεν τηρούν τις εν λόγω απαιτήσεις. Μέσα σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και οι τροπολογίες του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Αγγελάκα, καθώς οι περισσότερες εξ αυτών έγιναν δεκτές από την εισηγήτρια της έκθεσης, Marianne Thyssen, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι σημαντικότερες τροπολογίες του κ. Αγγελάκα βασίζονται στην απαγόρευση των χημικών (καρκινογόνων) και αρωματικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια και εμπνέουν μεγάλη ανησυχία για την υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στην φάση της ανάπτυξης και είναι ευάλωτα σε ουσίες που ενδέχεται να επηρεάσουν διάφορες οργανικές λειτουργίες. Επιπλέον ο κ. Αγγελάκας υποστήριξε ότι για κάποιες κατηγορίες παιχνιδιών θα πρέπει να ορισθούν νέα όρια ηλικίας, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία για τα παιδία.

Ύστερα από το πέρας της ψηφοφορίας, η εισηγήτρια αλλά και μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μεταξύ αυτών και ο κ. Αγγελάκας δήλωσαν ότι το πρώτο βήμα για την έγκριση της αναθεώρησης της νομοθεσίας έγινε με την σημερινή ψηφοφορία, αλλά η οριστική της διευθέτηση θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο στο Στρασβούργο. Επίσης, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι "με τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας που θέτει η ΕΕ για τα παιχνίδια, προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών που είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να υπόκειται σε κανενός είδους συμβιβασμό!"

Θεσσαλονίκη 05.11.2008

ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ 102 ΝΕΑ ΕΡΓΑ

Που θα χρηματοδοτηθούν από το αναπτυξιακό πρόγραμμα τοπικής αυτοδιοίκησης «Θησέας» υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής, Γιώργος Τσιότρας. Τα 102 έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 11.210.836,94 ευρώ και αφορούν σε δήμους και κοινότητες κι από τους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσιότρας, «η διαδικασία ένταξης έργων προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ‘Θησέας’ του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης συνεχίζεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αδειες δημοπράτησης υπογράφονται σχεδόν καθημερινά και από την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος, στις 16 Ιουνίου του 2005, φτάσαμε να έχουμε χρηματοδοτήσει περισσότερα από 1.400 έργα πολλά από τα οποία είναι σε εξέλιξη, προϋπολογισμού άνω των 240 εκ. ευρώ, τα οποία κρίνονται αναγκαία για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών και χρηματοδοτούνται από το ‘Θησέα’. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση και κινητοποίηση από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι αυτό καταδεικνύει τόσο τις ανάγκες τους, όσο και την πρόθεσή τους να αξιοποιήσουν τα κονδύλια που τους παρέχει η πολιτεία, προκειμένου από κοινού να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Η συνεργασία των δημάρχων και προέδρων των κοινοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας είναι αξιοσημείωτη και το πρόγραμμα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και για την υλοποίηση αναγκαίων έργων σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες. Για την πενταετία 2005 – 2009 έχουν εγκριθεί να γίνουν μέσω του προγράμματος στους ΟΤΑ της Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά 1.998 έργα. Ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πενταετία 2005 – 2009 μέσω του προγράμματος για τα δημοτικά και διαδημοτικά έργα τοπικής και προγραμματικής κατανομής και οριζοντίων δράσεων είναι συνολικού ύψους 377 εκ. ευρώ».

Τα 102 νέα έργα που απέκτησαν άδειες δημοπράτησης και είτε ξεκίνησαν, είτε ξεκινούν άμεσα είναι:

-ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 19 έργα, προϋπολογισμού 2.353.354,57 ευρώ.

-Δήμος Αγίου Αθανασίου: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Ξηροχωρίου (Νησί) (19.286,9 ευρώ).

-Δήμος Αξιού: Περιφερειακή οδός Δήμου Αξιού (δ.δ. Κυμίνων – Μαλγάρων) (328.745,07 ευρώ).

-Δήμος Απολλωνίας: Προμήθεια λεωφορείου (80.000 ευρώ).

-Δήμος Εγνατίας: Κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης Προφήτη (60.000 ευρώ), Αντικατάσταση – επέκταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων (60.000 ευρώ).

-Δήμος Εχεδώρου: Ενδοδημοτική οδοποιία (555.282 ευρώ), Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας (38.545,83 ευρώ).

-Δήμος Θερμαϊκού: Κατασκευή υδρευτικής δεξαμενής Περαίας (145.000 ευρώ), Διαμόρφωση - ασφαλτόστρωση κάθετων αξόνων Δήμου Θερμαϊκού (δρόμος ραντάρ Πολιτικής Αεροπορίας - δρόμος Β. Γαβριηλίδη - δρόμος Μακεδονίας) και Δήμου Επανομής (δρόμος Γεροβασιλείου - δρόμος Σκυρόδεμα Αποστόλου) προς την οδό Πλαγιαρίου – Μηχανιώνας (316.532,51 ευρώ).

-Δήμος Κορώνειας: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Λαγκαδικίων (Πλατανάκι) (89.170 ευρώ), Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού (44.000 ευρώ).

-Δήμος Λαχανά: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Ξυλούπολης (παλαιός δρόμος προς Ξυλούπολη) (35.695 ευρώ), Αποκατάταση ΧΑΔΑ Ξυλούπολης (παλαιός δρόμος προς Γαβρωτής Γ’) (28.724 ευρώ).

-Δήμος Μαδύτου: Διάστρωση πεζοδρομίων και τμημάτων πλατειών με κυβόλιθους σε Μάδυτο και Μόδι (35.000 ευρώ), Γεωτεχνική έρευνα – μελέτη για τη θεμελίωση παιδικού σταθμού στη Ν. Μάδυτο (7.378 ευρώ), Επέκταση δικτύου ύδρευσης σε Μόδι και Μάδυτο (91.630 ευρώ), Οριοθέτηση ρέματος Κερασιάς (7.291 ευρώ).

-Δήμος Ρεντίνας: Σχέδιο βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων οργάνωσης της κυκλοφορίας στο κέντρο του Σταυρού (11.300 ευρώ).

-Δήμος Χαλάστρας: Εργα υποδομής και ασφαλτόστρωσης οδών στην επέκταση του οικισμού Χαλάστρας (399.674,26 ευρώ).

-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 6 έργα, προϋπολογισμού 464.886,8 ευρώ.

-Δήμος Θεσσαλονίκης: Προμήθεια προστατευτικής περίφραξης (44.886,8 ευρώ).

-Δήμος Νεάπολης: Προμήθεια φορτηγού (20.000 ευρώ), Προμήθεια πλαστικών κάδων τροχήλατων απορριμμάτων (60.000 ευρώ), Προμήθεια απορριμματοφόρου (120.000 ευρώ), Προμήθεια φορτωτή – εκσκαφέα (100.000 ευρώ).

-Δήμος Πεύκων: Προμήθεια οχήματος πολλαπλών χρήσεων (120.000 ευρώ).

-ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: 8 έργα, προϋπολογισμού 909.694 ευρώ.

-Δήμος Βέροιας: Προμήθεια δυο απορριμματοφόρων (200.000 ευρώ), Προμήθεια εκχιονιστικού μηχανήματος (210.000 ευρώ).

-Δήμος Νάουσας: Ασφαλτοστρώσεις οδών επέκτασης Νάουσας (79.694 ευρώ), Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Στενημάχου (90.000 ευρώ), Κατασκευή πάρκινγκ στο Αρκοχώρι (55.000 ευρώ).

-Δήμος Πλατέος: Μελέτη αρδευτικού δικτύου αγροκτημάτων περιοχής Νησελουδίου, Πρασινάδας, Πλατάνου και Κλειδίου (190.000 ευρώ).

-Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΤΑ Ημαθίας: Προμήθεια απορροφητικού σαρώθρου (45.000 ευρώ), Προμήθεια πλυστικού πολυμηχανήματος (40.000 ευρώ).

-ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ: 3 έργα, προϋπολογισμού 340.000 ευρώ.

-Δήμος Αξιούπολης: Εκπόνηση μελέτης ανάπλασης πλατειών Ελευθερίας και Παύλου Μελά και του ενδιάμεσου δρόμου (150.000 ευρώ).

-ΔΕΥΑ Αξιούπολης: Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού (40.000 ευρώ).

-Δήμος Κιλκίς: Προσβασιμότητα ΑΜΕΑ σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες (150.000 ευρώ).

-ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ: 26 έργα, προϋπολογισμού 3.005.774,8 ευρώ.

-Δήμος Αριδαίας: Ανάπλαση κεντρικής οδού Λυκοστόμου (60.000 ευρώ), Ανάπλαση εισόδου οικισμού Υδραίας (80.000 ευρώ), Προκαταρκτική μελέτη σύνδεσης Λουτρών Χιονοδρομικού με lift (50.000 ευρώ), Ανάπλαση κεντρικής οδού Λυκοστόμου (60.000 ευρώ), Ανάπλαση παραποτάμιας περιοχής «Δασάκι» (100.000 ευρώ), Ανάπλαση κεντρικής οδού Αλωρού (50.000 ευρώ), Ολοκλήρωση έργων ανάπλασης οδών εντός οικισμού Βορεινού (40.000 ευρώ), Ολοκλήρωση έργων ανάπλασης οδών Νεοχωρίου και Βορεινού (40.000 ευρώ).

-Δήμος Βεγορίτιδας: Τοπογραφική μελέτη κατασκευής σωληνωτού αγωγού ύδρευσης Παλαιού Αγίου Αθανασίου (1.785 ευρώ), Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατασκευής σωληνωτού αγωγού ύδρευσης Παλαιού Αγίου Αθανασίου (1.785 ευρώ), Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη κατασκευής αγωγού μεταφοράς νερού ύδρευσης από γεώτρηση σε υφισταμένη δεξαμενή για την υδροδότηση της Αρνισσας (1.785 ευρώ), Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατασκευής αγωγού μεταφοράς νερού ύδρευσης από γεώτρηση σε υφισταμένη δεξαμενή για την υδροδότηση της Αρνισσας (1.785 ευρώ), Υδραυλική μελέτη κατασκευής αγωγού μεταφοράς νερού ύδρευσης από γεώτρηση σε υφισταμένη δεξαμενή για την υδροδότηση της Αρνισσας (8.925 ευρώ), Τοπογραφική μελέτη κατασκευής αγωγού μεταφοράς νερού ύδρευσης από γεώτρηση σε υφισταμένη δεξαμενή για την υδροδότηση της Αρνισσας (1.785 ευρώ).

-Δήμος Γιαννιτσών: Αποκατάσταση του Πύργου του Ρολογιού και χρήση του ως χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων (345.000 ευρώ).

-Δήμος Εδεσσας: Μελέτη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μονάδα εμφιάλωσης νερού (85.000 ευρώ), Αξιοποίηση υπόγειας σήραγγας καταρρακτών με δημιουργία τεχνητού βιοτόπου εσωτερικών υδάτων (ενυδρείο) (697.717 ευρώ), Επανάχρηση χώρου σφαγείων β’ φάση (150.000 ευρώ), Διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων β’ φάση (93.690 ευρώ), Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων (205.000 ευρώ), Ασφαλτοστρώσεις δρόμων (395.000 ευρώ), Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Ριζαρίου (Λατομείο) (10.000 ευρώ), Μελέτες κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών (111.586 ευρώ).

-Δήμος Κύρρου: Υποστηρικτικές μελέτες για ωρίμανση έργων για το ΕΣΠΑ (194.001,8 ευρώ), Δεξαμενή ύδρευσης Νέου Μυλοτόπου (54.930 ευρώ), Αγορά αποθηκών της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών που βρίσκονται σε Μυλότοπο και Αραβησσό για τη στέγαση πολιτιστικών συλλόγων (186.000 ευρώ).

-ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: 12 έργα, προϋπολογισμού 1.202.996,99 ευρώ.

-Δήμος Ανατολικού Ολύμπου: Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στους Πόρους (141.595,23 ευρώ).

-Δήμος Δίου: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Καρύτσας (Γαβριά) (20.000 ευρώ).

-Δήμος Κατερίνης: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση Ξηροκάμπι Δίου (33.457 ευρώ), Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση Ξηροκάμπι Κουντουριώτισσας (38.985 ευρώ), Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση Νεροφαγιά Εφέσσου (26.901 ευρώ).

-Δήμος Λιτοχώρου: Υδρευση – αποχέτευση Βαμβακιάς (205.946,76 ευρώ).

-Δήμος Μεθώνης: Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 και αποχέτευση όμβριων στην πλατεία Βυζαντινής Βρύσης στο Ελευθεροχώρι 131.226 ευρώ).

-Δήμος Πέτρας: Αγορά αγροτεμαχίου με σκοπό την κατασκευή χωμάτινου ταμιευτήρα στο Λόφο (40.000 ευρώ).

-Δήμος Πιερίων: Δημοτική οδοποιία – αναπλάσεις (177.964 ευρώ), Κατασκευή αντιδιαβρωτικού τοιχίου αντιστήριξης Ρητίνης (20.000 ευρώ).

-Δήμος Πύδνας: Κρασπέδωση – ασφαλτόστρωση (134.261 ευρώ), Εσωτερική οδοποιία (134.261 ευρώ), Ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης Παλαιοστάνης (118.40 ευρώ).

-ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ: 19 έργα, προϋπολογισμού 2.265.489,7 ευρώ.

-Δήμος Αμφίπολης: Ασφαλτοστρώσεις β’ φάση (222.524 ευρώ).

-Δήμος Αχινού: Ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης Σιτοχωρίου (47.266 ευρώ).

-Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Επικάλυψη – διαμόρφωση χειμάρρου Γκλάβας (108.021,76 ευρώ), Επικάλυψη χειμάρρων Αγίου Πνεύματος και Νέου Σουλίου (299.539,25 ευρώ), Αποχέτευση Μετάλλων β’ φάση (69.790,52 ευρώ), Αποχέτευση Ν. Σουλίου (232.122 ευρώ).

-Δήμος Καπετάν Μητρούση: Ενδοδημοτική οδοποιία Ανω Καμήλας, Μονοκκλησιάς, Βαμβακιάς, Αναγέννησης β’ φάση (184.000 ευρώ).

-Δήμος Κορμίστας: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Κορμίστας (Αλαντίγκος) (38.000 ευρώ), Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Ηλιοκόμης (Πουρναλίκια – Γαλαρία) (77.000 ευρώ).

-Δήμος Λευκώνα: Αποχετευτικό δίκτυο Καλών Δένδρων δ’ φάση (48.000 ευρώ), Αποχετευτικό δίκτυο Καλών Δένδρων ολοκλήρωση γ’ φάσης (131.965 ευρώ).

-Δήμος Νέας Ζίχνης: Αναπλάσεις τοπικών διαμερισμάτων (100.000 ευρώ).

-Δήμος Σιδηροκάστρου: Αναβάθμιση μηχανογραφικού συστήματος (15.000 ευρώ).

-Δήμος Σκοτούσσης: Αποπεράτωση πολιτιστικού κέντρου – αίθουσα εκδηλώσεων (25.827 ευρώ).

-Δήμος Τραγίλου: Κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης στο δημαρχιακό κτίριο (463.092,75 ευρώ).

-Κοινότητα Ανω Βροντούς: Κατασκευή υπονόμων (30.511 ευρώ), Δίκτυο ύδρευσης πηγής Σουσούρκα (30.511 ευρώ), Εγγειοβελτιωτικά έργα περιοχής Μουρίτσα – Κοτσόμπα (35.319,42 ευρώ), Αντιπλημμυρικά έργα μεγάλου φράγματος Αγίου Πνεύματος (35.000 ευρώ).

-ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 9 έργα, προϋπολογισμού 668.740,08 ευρώ.

-Δήμος Ανθεμούντα: Εσωτερική οδοποιία Γαλαρινού (216.005,08 ευρώ).

-Δήμος Ζερβοχωρίων: Ολοκλήρωση ηλεκτροφωτισμού κεντρικής οδού Παλαιοχώρας (80.000 ευρώ).

-Δήμος Κασσάνδρας: Εργα διάθεσης ακαθάρτων ΕΕΛ Φούρκας (100.000 ευρώ).

-Δήμος Πολυγύρου: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Παλαιοκάστρου (24.942 ευρώ), Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Ταξιάρχη (34.094 ευρώ), Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Σανά (Μουριές) (29.074 ευρώ).

-Δήμος Σιθωνίας: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση Κουμαριόνα Μεταγγιτσίου (21.172 ευρώ).

-Δήμος Σταγίρων Ακάνθου: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Αγίων Αναργύρων Στρατονίκης (43.530 ευρώ), Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Γενιτσαράς Ουρανούπολης (119.923 ευρώ).

Βρυξέλλες, 06 Νοεμβρίου 2008

ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, Ι. ΓΚΛΑΒΑΚΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στα πλαίσια της προσπάθειας προώθησης της Ευρωπαϊκής και Βαλκανικής συνεργασίας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης ΓΚΛΑΒΑΚΗΣ, και οι ευρωβουλευτές της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, κκ. Petya STAVREVA και Constantin DUMITRIU αντίστοιχα, οργάνωσαν κοινή ημερίδα στο Βουκουρέστι, ενώ θα πραγματοποιηθούν ακόμη άλλες δυο στη Βουλγαρία και την Ελλάδα αντίστοιχα.

Τα θέματα που εξετάζονται είναι:

Γεωργία-Ανάπτυξη της Υπαίθρου, Περιβάλλον-Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, Εμπόριο, Τουρισμός, Πολιτική Συνεργασία.

"Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι να προβληθεί η δυναμική συνεργασία της περιοχής των Βαλκανίων σε τομείς που παρουσιάζουν κοινό ενδιαφέρον" δήλωσε ο έλληνας ευρωβουλευτής, μέλος της Αντιπροσωπείας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις εργασίες, όσον αφορά τη Ρουμανία, συμμετέχουν ο Υπ. Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου κ. Dacian CΙΟLOS, ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (PDL) κ. Gheorghe FLUTUR καθώς και στελέχη Αγροτικών Συνεταιρισμών τόσο της Ρουμανίας, όσο και της Βουλγαρίας. Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν ο Πρέσβης Ρουμανίας κ. Γεώργιος ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ, ο σύμβουλος του Υπ. Μακεδονίας-Θράκης κ. Νικόλαος ΚΑΝΟΠΟΥΛΟΣ και τέλος εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, του ΓΕΩΤΕΕ και της Ένωσης Νέων Αγροτών.

"Θεωρώ ότι η προσπάθεια αυτή περιφερειακής στήριξης και συνεργασίας, αλλά και οι επόμενες δυο που θα ακολουθήσουν στη Θεσσαλονίκη και στη Σόφια, θα έχουν σημαντικά οφέλη τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων" ολοκλήρωσε ο κ. Γκλαβάκης.

Βρυξέλλες, 4 Νοεμβρίου 2008

Τροποποίηση της Κοινοτικής νομοθεσίας για ύποπτα φορτία με αρχαιότητες

"Οι Κανονισμοί 3911/92 και 752/1993 σχετικά με την έγκριση εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών από την ΕΕ θεσπίζουν ένα σύστημα ελέγχου το οποίο βασίζεται σε άδειες που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές και ελέγχονται από τις τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλεισθεί εντελώς ότι το σύστημα αυτό παρακάμπτεται από εγκληματικές δραστηριότητες, ιδίως όταν αγαθά μεταφέρονται λαθραίως εκτός της ΕΕ" αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μανώλη Μαυρομμάτη, ο αρμόδιος για θέματα πολιτισμού Επίτροπος, Γιάν Φίγκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μουσείο Κάρλος της Ατλάντα, στις ΗΠΑ, υπάρχουν τρεις ελληνικές αρχαιότητες, όλες προϊόντα λαθρανασκαφής. Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι οι παράνομες συναλλαγές έγιναν το 2002 και το 2003 σε διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ. Δηλαδή, παρόλο που οι λαθρανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, οι τρεις ελληνικές αρχαιότητες έφτασαν στις ΗΠΑ περνώντας και από άλλα κράτη μέλη, όπως την Ιταλία, αλλά και κράτη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου, όπως την Ελβετία.

Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, ο Έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζήτησε να πληροφορηθεί "ποια επιπλέον μέτρα προτίθεται να πάρει η Επιτροπή, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών. Επίσης, εάν προτίθεται η Επιτροπή να προτείνει στα κράτη μέλη νέους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διοικητικής συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να αποτρέπονται παράνομες εξαγωγές εθνικών θησαυρών προς τρίτες χώρες και ποια ανάλογα μέτρα υπάρχουν στο πλαίσιο τους Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου".

Ο Επίτροπος Γιάν Φίγκελ σημειώνει στην απάντησή του τις ακόλουθες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της γενικής επιβολής απαγορεύσεων και περιορισμών σχετικά με την εισαγωγή και εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών:

1. Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον κοινοτικό τελωνειακό κώδικα και οι εκτελεστικές διατάξεις του, έχουν θεσπίσει ένα κοινό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων σε κοινοτικό επίπεδο. Θα χρησιμοποιηθούν νέα συστήματα για την ανταλλαγή πληροφοριών που σχετίζονται με τους κινδύνους μεταξύ τελωνειακών αρχών των κρατών μελών και με την Επιτροπή για περαιτέρω βελτίωση της στοχοθέτησης των τελωνειακών ελέγχων.

2. Οι τελευταίες αλλαγές στην κοινοτική τελωνειακή νομοθεσία προβλέπουν επίσης την υποβολή δηλώσεων εξαγωγής εγκαίρως πριν την αναχώρηση. Αυτό θα παράσχει στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών τον αναγκαίο χρόνο για την πραγματοποίηση ανάλυσης κινδύνου και για την επιλογή υπόπτων φορτίων εμπορευμάτων για πραγματικούς ελέγχους.

Θεσσαλονίκη 5 Νοεμβρίου 2008

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ

Λληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών Προεδρικών Εκλογών και την ανάδειξη του Υποψηφίου των Δημοκρατικών κ. Μπαράκ Ομπάμα, ως επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε:

«Ασφαλώς του αξίζουν συγχαρητήρια για την ιστορική επιτυχία του. Εύχομαι να είναι περισσότερο Πρόεδρος των ΗΠΑ και όχι πλανητάρχης, να είναι ένας Πρόεδρος που θα κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τις φυλακές του Γκουαντανάμο, θα αποχωρήσει από το Ιράκ και βεβαίως, ένας Πρόεδρος που θα συμπαρασταθεί στις δίκαιες θέσεις της Ελλάδας, σε εθνικά μας θέματα όπως το Κυπριακό και η ονομασία των Σκοπίων.»

ΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ

Ο Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ., διοργανώνει Θεματικό Εργαστήριο – Workshop για τις γυναίκες επιχειρηματίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ανάπτυξη Γυναικείας Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας».

Το Θεματικό Εργαστήριο – Workshop πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Υποστηρικτών Ενεργειών (Θεματικά Εργαστήρια, Εκθέσεις, Συνέδρια, Επιχειρηματικές Αποστολές) που διοργανώνει ο Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. για το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Γυναικείας Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας» - ΠΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ.

Το Θεματικό Εργαστήριο – Workshop διάρκειας 3 ημερών θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, στο ξενοδοχείο Thraki Palace, από την Παρασκευή 07/11/08 και ώρα 09.00 έως την Κυριακή 09/11/08, ώρα 18.00, όπου εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες-εισηγητές θα παρουσιάσουν τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  1. «Γυναίκα Επιχειρηματίας: Χαρακτηριστικά-Προϋποθέσεις»

«Επικοινωνία και Πωλήσεις»

  1. «Διαχείριση Οικονομικών»

«Μείωση κόστους»

  1. «Προγραμματισμός Εργασιών»

«Τρόποι χρηματοδότησης»

Στόχος της δράσης είναι η παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης, η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας καθώς και της εξωστρέφειας των υφιστάμενων γυναικείων επιχειρήσεων.



[1] 17% αφορά πεζούς και το 6% ποδηλάτες- Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας

[2] COM(2008) 316 τελικό.

[3] COM(2007) 0560 τελικό της 3.10.2007.

[4] Οδηγία 2003/97/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Νοεμβρίου 2003, για προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με την έγκριση τύπου των συσκευών έμμεσης όρασης, καθώς και των οχημάτων που είναι εξοπλισμένα με τις εν λόγω διατάξεις, για την τροποποίηση της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ και την κατάργηση της οδηγίας 71/127/ΕΟΚ, ΕΕ L 25 της 29.1.2004.

[5] Οι υπουργοί οικονομικών σε επίπεδο άτυπου ECOFIN και Ευρωομάδας συμφώνησαν στο Μάντσεστερ τον Σεπτέμβριο 2005 να μη μειώνουν τους φόρους επί των καυσίμων ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό - βλ. SEC(2005)1148/2

[6] Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 347 της 11.12.2006, όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2008/8/ΕΚ, ΕΕ L 44 της 20.2.2008.

[7] Οδηγία 2005/92/ΕΚ του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2005, για την τροποποίηση της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ όσον αφορά τη διάρκεια εφαρμογής του ελάχιστου ύψους του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, ΕΕ L 345 της 28.12.2005.

[8] Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/96/ΕΚ όσον αφορά την αναπροσαρμογή του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων για εμπορικούς σκοπούς, καθώς και για τον συντονισμό σε θέματα φορολογίας της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούνται ως καύσιμο κινητήρων, COM(2007) 52 τελικό.