Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Βρυξέλλες, 17 Σεπτεμβρίου 2008
Ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ασφάλεια των σιδηρόδρομων και του Eurotunnel, από τη Ρόδη Κράτσα.


Σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της πυρκαγιάς στο Eurotunnel, με το κλείσιμο του και το μπλοκάρισμα χιλιάδων επιβατών, αλλά και εμπορευμάτων στις δυο πλευρές της Μάγχης, διατυπώνει σε σχετική της ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αντιπρόεδρος του ΕΚ κ. Ρόδη Κράτσα και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού.
Η κ. Κράτσα τονίζει ότι αυτά τα περιστατικά δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στους επιβάτες ως προς την ασφάλεια και την απρόσκοπτη λειτουργία ενός μεγάλου και σημαντικού ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου. Το έργο αυτό, επισημαίνει μάλιστα, ότι έχει κοστίσει στον κοινοτικό προϋπολογισμό 278.894.000 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Σιδηροδρομική σύνδεση της σήραγγας της Μάγχης από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου).
Η ελληνίδα ευρωβουλευτής ερωτά επίσης για την πορεία των ερευνών, αφού οι εισαγγελικές αρχές της Γαλλίας μιλούν για ατυχηματικό χαρακτήρα της πυρκαγιάς, χωρίς να αναφέρουν ακόμη τα αίτια, ενώ βάσει της Οδηγίας 2004/49/ΕΚ για την ασφάλεια των κοινοτικών σιδηρόδρομων, τα σοβαρά σιδηροδρομικά δυστυχήματα που μπορούν να έχουν καταστρεπτικές συνέπειες και να προκαλέσουν στην κοινή γνώμη ανησυχία για το βαθμό ασφάλειας του σιδηροδρομικού συστήματος, πρέπει να διερευνώνται ως προς την ασφάλεια, ώστε να αποφεύγεται η επανάληψη τους.
Βάσει δε, της εν λόγω Οδηγίας, όλοι οι διαχειριστές υποδομής και σιδηροδρομικών επιχειρήσεων υποβάλλουν στην αρμόδια για την ασφάλεια αρχή, ετήσια έκθεση ασφάλειας και το κράτος μέλος υποβάλλει το σχέδιο κανόνα ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς εξέταση. Η κ. Κράτσα ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν, ως προς το Eurotunnel, έχουν διαπιστωθεί βάσει των ανωτέρω προβλέψεων, ανεπάρκειες ή δυσλειτουργίες των σιδηροδρομικών υπηρεσιών ή της υποδομής του.
Τέλος, η κα Κράτσα ερωτά αν έχει ζητηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηρόδρομων να παράσχει τεχνική γνωμοδότηση στους εμπλεκομένους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς για την ανεύρεση των αιτιών του ατυχήματος, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό 881/2004ΕΚ που διέπει τη σύσταση του.


Βρυξέλλες, 17 Σεπτεμβρίου 2008
Δεν θα επιτραπεί η χρήση χλωρίου. Kαμία αλλαγή στους κανόνες εμπορίας κρέατος πουλερικών στην ΕΕ.

Αρνητική στάση τήρησε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την εξέταση πρότασης της Κομισιόν για την τροποποίηση του βασικού κανονισμού της Kοινής Αγροτικής Πολιτικής όπου προβλέπονται οι κανόνες εμπορίας για το κρέας πουλερικών. Συγκεκριμένα η πρόταση στοχεύει, μέσω τροποποιήσεων, να προλειάνει το έδαφος, ώστε να επιτραπεί η χρήση ορισμένων απολυμαντικών ουσιών στα σφάγια πουλερικών, όπως π.χ. διάλυμα χλωρίου.
O ευρωβουλευτής της NΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης, υποστηριζόμενος από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Γεωργίας, τάχθηκε κατά της χρήσης χλωρίου και ζήτησε την αναβολή της εξέτασης της σχετικής πρότασης, καθώς το θέμα αυτό ακόμα εκκρεμεί. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει πριν λίγους μήνες στην αρμόδια επιτροπή (Μόνιμη Επιτροπή Διατροφικής Αλυσίδας και Υγείας των Τροφίμων στην Ε.Ε.) την άρση της απαγόρευσης εισαγωγής που είχε επιβληθεί το 1997 στα πουλερικά που έχουν υποστεί απολύμανση με χλώριο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ειδική σήμανση στην ετικέτα για τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Ο κ. Γκλαβάκης επανέλαβε ότι "ο εμποτισμός των πουλερικών στο χλώριο ως μέθοδος απολύμανσής κατά την σφαγή δεν εφαρμόζεται στην Ε.Ε. αφού η χρήση χημικών δεν επιτρέπεται. Αντιθέτως, η φιλοσοφία στην Ε.Ε. είναι εντελώς διαφορετική, καθώς δίνεται έμφαση στην διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής καθ' όλη τη διάρκεια παραγωγής, δηλαδή από την επώαση μέχρι και την σφαγή, προλαμβάνοντας έτσι όλες τις πιθανές επιμολύνσεις που μπορούν προκληθούν. Δεν εστιάζουμε στο τελευταίο μονάχα στάδιο, δηλαδή την σφαγή χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες αμφίβολες για την υγεία του καταναλωτή. Αυτή είναι άλλωστε και η θέση της χώρας μας όπως έχει γίνει σαφής δια στόματος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είναι αντίθετη στην εισαγωγή χλωριωμένων κοτόπουλων στην χώρα μας καθώς προτεραιότητα έχει η προσφορά ασφαλών και υγιεινών πουλερικών".


Βρυξέλλες, 17 Σεπτεμβρίου 2008
Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Κύπρο, 19-21 Σεπτεμβρίου


Ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ο ευρωβουλευτής του ίδιου κόμματος, Μαργαρίτης Σχοινάς θα αντιπροσωπεύσουν τη Νέα Δημοκρατία στις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργανώνει στην Κύπρο ο Δήμος Αμμοχώστου από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στη Μεγαλόνησο οι Έλληνες ευρωβουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια και θα συναντηθούν με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μάρκο Κυπριανού. Θα παραστούν επίσης σε αντικατοχική εκδήλωση στον Στρόβολο και θα συμμετάσχουν στην αντικατοχική πορεία που θα πραγματοποιηθεί στη Δερύνεια.
Ως γνωστόν ο Δήμος Αμμοχώστου -εκτοπισμένος από την τουρκική εισβολή το 1974- διοργανώνει κάθε χρόνο πρόγραμμα αντικατοχικών εκδηλώσεων για να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και να συμβάλλει σε μια ευρωπαϊκή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Βρυξέλλες, 17 Σεπτεμβρίου 2008
KATAKΕΡAΥNΩNΕΙ H ΕΥΡΩΠAΙKH ΕΠΙTΡOΠH THN KΥBΕΡNHΣH ΓΙA THN ΨΥXΙATΡΙKH MΕTAΡΡΥΘMΙΣH - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Εκτός κοινοτικής χρηματοδότησης μένει το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης μετά από χρόνια κοινοτικής στήριξής του, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει αθετήσει την υποχρέωσή της να το χρηματοδοτεί επαρκώς από εθνικούς πόρους, όπως προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Vladimír Špidla σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε καλά ότι η κοινοτική χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ημερομηνία λήξης, δεν προγραμμάτισε έγκαιρα ώστε να συνεχίσει να στηρίζει με επαρκείς εθνικούς πόρους τις δομές ψυχικής υγείας που συστάθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η Επιτροπή τονίζει ότι παρακολουθεί από κοντά τα μεγάλα προβλήματα υποχρηματοδότησης του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι "δεν θα παραλείψει να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές τις υποχρεώσεις τους ως προς το θέμα αυτό, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων". Τέλος, ο αρμόδιος Επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατό να χορηγηθεί κοινοτική συγχρηματοδότηση για δομές που έχουν ήδη τύχει στήριξης μέσω του 2ου και του 3ου κοινοτικού πλαισίου στήριξης.
«H απάντηση του κ Spidla επιβεβαιώνει τον κίνδυνο να διακοπεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, καθώς είναι φανερό ότι, μετά το 2004 και το τέλος της συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανικανότητα του Υπουργείου Υγείας να κινηθεί με τις δικές του δυνάμεις ναρκοθετεί τη λειτουργία του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές του ΠAΣOK. Όπως επισήμαναν, «η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας έρχεται σε αντίθεση με την απάντηση της Επιτροπής και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Επιπλέον, η δημιουργική λογιστική του κ Υφυπουργού στην πρόσφατη αναφορά οικονομικών στοιχείων των μονάδων ψυχικής υγείας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το απλήρωτο προσωπικό, τις αγωγές εξώσεων, τις παραιτήσεις που έχουν οδηγήσει στη δυσλειτουργία των δομών, την αγανάκτηση των εργαζομένων και την αγωνία των οικογενειών των ασθενών. Είναι υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης -και όχι οικειοθελής παροχή- η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των εν λόγω δομών και η πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ψυχιατρικού τομέα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας στο πλαίσιο των διαδοχικών κοινοτικών πλαισίων στήριξης και των σχετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων. H κοινωνικά ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης αντιμετωπίζει με σκληρότητα και αυτήν την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, απαξιώνει τους εργαζομένους και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα».

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2008
«Υπογραφή Μνημονίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ για την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας»

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Πρόεδρο του Εθνικού Συμβούλιου Ανταγωνιστικότητας & Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ) κ. Xρήστο Φώλια και την Πρόεδρο του Συμβούλιου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ κα Deborah Wince-Smith, στο πλαίσιο των συνεργασιών που προωθεί η Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Ανάπτυξης με φορείς των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ) της Ελλάδος θα εργαστεί από κοινού με το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, με στόχο την κινητοποίηση ενός μεγάλου αριθμού ηγετών και φορέων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για καινοτόμες δράσεις, που θα συνδράμουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της οικονομικής σταθερότητας.
Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η σύσφιξη των σχέσεων των δύο Συμβουλίων και η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς από τον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο. Με κοινές και συντονισμένες δράσεις ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια, προωθείται η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και υποβοηθείται η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας προς τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, προβλέπεται οργάνωση συναντήσεων, συζητήσεων, σεμιναρίων και άλλων ενεργειών σε θέματα παραγωγικότητας, καινοτομίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και βιώσιμης ανάπτυξης με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην υπογραφή του Μνημονίου, που «επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο το άριστο κλίμα και τις άριστες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς και, ιδιαίτερα, στους τομείς της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.»
Σχετικά με την πρόσφατη επιτυχία της Ελλάδας να βελτιώσει τη θέση της στη συνολική διεθνή κατάταξη της ανταγωνιστικότητας (Έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας) σε μια δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι: «για το έτος 2009 η χώρα μας ανεβαίνει δέκα (10) θέσεις. Η βελτίωση της θέσης μας αποδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και την αποτελεσματικότητα στις προσπάθειές της για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα. Η επένδυση στην ανταγωνιστικότητα αποτελεί μονόδρομο.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 χωρών μελών του ΟΟΣΑ που προχώρησαν σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη σύσταση εταιρειών, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή των φόρων και τα μέτρα εκσυγχρονισμού του πτωχευτικού δικαίου.
Για αυτή τη μεγάλη βελτίωση, σημαντικό ρόλο έπαιξε η νομοθετική ρύθμιση, που προωθήσαμε για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των εταιριών περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ). Με τη ρύθμιση αυτή, μειώσαμε το ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται για την σύσταση ΕΠΕ σε 4.500 ευρώ αντί των 18.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ακολούθως, μειώσαμε σε 19 από 38 τις ημέρες που απαιτούνται συνολικά για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Θέλω, επίσης, να σημειώσω, με την ευκαιρία, πως το Φεβρουάριο του 2008 συναντήθηκα με τον επικεφαλής αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Μichael Klein με σκοπό την προώθηση, το συντονισμό και την παρακολούθηση μέτρων προώθησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχιστούν οι επίμονες και συστηματικές προσπάθειές μας. Η βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας δείχνει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν επαναπαυόμαστε. Προωθούμε τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία. Για να κερδίσουμε πρέπει όλοι μαζί να συνεισφέρουμε με δυναμισμό, τόλμη και υπευθυνότητα. Είμαστε όλοι στρατευμένοι σε αυτή την πορεία. Χρειάζεται όμως η συνδρομή ολόκληρης της κυβέρνησης, όλων των Υπουργείων, φορέων, επιχειρήσεων, εργαζομένων. Χρειάζεται η συνδρομή ολόκληρης της κοινωνίας.»
Κλείνοντας, ο Υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε τη σημασία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013, καθώς και μέτρων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, που έχουν ήδη ληφθεί όπως είναι «η καθιέρωση ενός μόνο σημείο υποδοχής για την εξυπηρέτηση του επιχειρηματία, η δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους που απαιτούνται για τη σύσταση εταιριών, η διαμόρφωση ενός ασφαλούς πλαισίου δημοσιότητας και ελέγχου. Στόχος μας είναι το διοικητικό βάρος, που στην Ελλάδα ανέρχεται στο 6,8% του ΑΕΠ, να μειωθεί κατά 25%, που ισοδυναμεί με 4 δισ ευρώ. Μια σπουδαία αναπτυξιακή ένεση.»
Η κα Wince-Smith, με τη σειρά της, τόνισε ότι οι τρεις πυλώνες της ανταγωνιστικότητας είναι η καινοτομία, η αντοχή και η βιωσιμότητα και κάθε κομμάτι της κοινωνίας πρέπει να συμμετέχει στην προσπάθεια ενίσχυσής της. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η εποχή της πληροφορίας έχει πλέον λήξει και στη νέα εποχή τα κλειδιά της οικονομίας είναι οι ιδέες, οι επενδύσεις και οι υποδομές. Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε ότι η τόνωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ δεν προέρχεται από τους κολοσσούς και τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά από τις μικρομεσαίες.

Bρυξέλλες, 17 Σεπτεμβρίου 2008
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ ΓΙΑ THN ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΠΙBATΩN ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

"Αν ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, όπως φημολογείται έντονα για την Alitalia, έχουν συμφωνήσει να παραδίδουν στις βρετανικές αρχές ασφαλείας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ευρωπαίων πολιτών, που ταξιδεύουν προς ή από την Αγγλία, και μάλιστα χωρίς τη γνώση και συναίνεσή τους, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών νόμων για την προστασία των δεδομένων.

"Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες, η διοίκηση της Ολυμπιακής και η ελληνική κυβέρνηση οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα αν τους έχουν γίνει αντίστοιχες κρούσεις από τις βρετανικές αρχές για την παράδοση στοιχείων 'PNR' και, αν ναι, τι απάντηση έχουν δώσει."
Τα παραπάνω δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης μετά την κατάθεση σχετικής ερώτησής του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης Λαμπρινίδη:
"Mπορεί να επιβεβαιώσει η Επιτροπή τις πληροφορίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί από κάποιες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να παραδίδουν στις βρετανικές αρχές στοιχεία PNR για πτήσεις από και προς τη χώρα; Aν ναι, στη βάση ποιού ευρωπαϊκού ή εθνικού νόμου ή ποιάς συμφωνίας με τις αεροπορικές εταιρείες συμβαίνει αυτό; Σε ποιες εταιρίες έχουν απευθύνει οι βρετανικές αρχές το παραπάνω αίτημα; Συμπεριλαμβάνονται ανάμεσά τους και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές;"

Βρυξέλλες, 17 Σεπτεμβρίου 2008
Ευθύνη της Κυβέρνησης η χρηματοδότηση των κοινωνικών υποδομών σε ορεινές, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Σταύρο Αρναουτάκη

Ευθύνη της Κυβέρνησης αποτελεί η χρηματοδότηση των κοινωνικών υποδομών σε ορεινές, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, απαντά ο αρμόδιος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Špidla σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρου Αρναουτάκη για την εφαρμογή των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας τη νέα περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 στην Ελλάδα.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο Επίτροπος, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα και έγκαιρη εκκίνηση των έργων παροχής υπηρεσιών παιδικής φροντίδας και παροχής υπηρεσιών βοήθειας στο σπίτι.
Τη νέα περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, η υποστήριξη της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από τα διαρθρωτικά ταμεία θα γίνει σύμφωνα με τα νέα θεσμικά πλαίσια που έχει ήδη ορίσει η Ελλάδα, τα οποία αποσκοπούν στη χορήγηση βοήθειας στους δικαιούχους σε ατομικό επίπεδο και όχι στη συγχρηματοδότηση της λειτουργίας των κοινωνικών υποδομών, όπως συνέβαινε με το 2ο και το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Δεν παραλείπει, επίσης, να υπογραμμίσει ότι «σύμφωνα με το ελληνικό ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ανθρώπινων Πόρων και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, η χρηματοδότηση της λειτουργίας των κοινωνικών υποδομών θα περιέλθει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ελληνικού κράτους. Επομένως, η Ελλάδα είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει την ικανοποιητική κάλυψη των ορεινών, αγροτικών και νησιωτικών περιοχών της χώρας με κοινωνικές υποδομές».
Στην ερώτηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα κοινωνικά προγράμματα, οι οποίοι σύμφωνα με εκτίμηση ξεπερνούν τις 6.500 άτομα, ο Επίτροπος απαντά ότι αποτελεί αρμοδιότητα του κράτους μέλους και υπογραμμίζει ότι «εφόσον η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών θα συνεχιστεί κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, οι περισσότεροι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε έργα για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν κίνδυνο απώλειας της θέσης εργασίας τους».
Με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Σταύρος Αρναουτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την πλήρη στήριξη και χρηματοδότηση της λειτουργίας των κοινωνικών υποδομών. Να μην κρύβεται πίσω από το νέο σύστημα χρηματοδότησης των κοινωνικών υπηρεσιών από τα διαρθρωτικά Ταμεία. Το νέο σύστημα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και όχι να οδηγήσει σε συρρίκνωση και απαξίωση των προσφερόμενων κοινωνικών υπηρεσιών. Το οφείλει τόσο στις δεσμεύσεις που έχει προς την Ε.Ε. αλλά κυρίως το οφείλει στον Έλληνα πολίτη και ιδιαίτερα στον πολίτη των νησιωτικών, ορεινών και αγροτικών περιοχών».

Βρυξέλλες, 17 Σεπτεμβρίου 2008
Την νέα διαδικτυακή τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Europarl/TV


Εγκαινίασε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας κα. Κατερίνα Μπατζελή μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Pottering και τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρμόδιο για θέματα επικοινωνίας κ. Vidal Quadras
"O ενεργός πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τεχνολογίες της παγκοσμιοποίησης πρέπει να μας ενώνουν και όχι να μας απομονώνουν" δήλωσε η κα Mπατζελή.
H κα Mπατζελή εγκαινιάζοντας την Europarl/TV τόνισε ότι η νέα Διαδικτυακή Τηλεόραση αποτελεί ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο θα διευρύνει και θα ενισχύσει την ενημέρωση του ευρωπαίου πολίτη ως προς τις δράσεις των κοινοτικών οργάνων σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητάς τους, αλλά και ζωτικές αποφάσεις για την μελλοντική πορεία της ΕΕ. Παράλληλα θα αποτελέσει την πρώτη επίσημη διαδικτυακή θεσμική "πλατφόρμα έκφρασης και δημοκρατικής συμμετοχής" των πολιτών διαμέσου της άμεσης επικοινωνίας τους με τους επίσημους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η "τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" θα στοχεύει ιδιαίτερα και στους νέους καθώς ένα από τα τέσσερα κανάλια της θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στους νέους παρέχοντας ενημέρωση που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανησυχίες της ευρωπαϊκής νεολαίας, αλλά και την δυνατότητα για ανοικτές ακροάσεις με τα σχολεία, τους μαθητές και τους καθηγητές.
H νέα διαδικτυακή πλατφόρμα θα βασίζεται σε 4 διαφορετικά κανάλια, τα προγράμματα του καθενός θα παρουσιάζουν τη «ζωή» και τις εργασίες του Κοινοβουλίου σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. H καινοτομία του εγχειρήματος στηρίζεται στην δυνατότητα επιλογής ανεξάρτητων προγραμμάτων αναλόγως των ενδιαφερόντων του πολίτη, ο οποίος μάλιστα θα έχει την δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με άλλους πολίτες. Για πρώτη φορά αυτός ο διαδικτυακός διάλογος μεταξύ των πολιτών θα συνδέεται άμεσα με τις λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ θα συμμετάσχουν απευθείας και ευρωβουλευτές.

Βρυξέλλες, 17 Σεπτεμβρίου 2008
Την επικινδυνότητα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης έθεσε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Σταύρος Αρναουτάκης

Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρος Αρναουτάκης έθεσε το ζήτημα της υψηλής επικινδυνότητας που παρουσιάζει ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ).
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο ΒΟΑΚ είναι μια από τις πιο επικίνδυνες οδικές αρτηρίες της χώρας. Στο οδικό αυτό δίκτυο της Κρήτης σημειώνονται εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα, ενώ πολλά από αυτά είναι θανατηφόρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΒΟΑΚ είναι ο μόνος από τους έξι βασικούς οδικούς άξονες της χώρας χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μετατροπή του σε Αυτοκινητόδρομο.
Σύμφωνα με την έκθεση, θεωρούνται ζητήματα άμεσης προτεραιότητας, η σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τον ΒΟΑΚ και η διερεύνηση των λόγων που οδήγησαν στην καθυστέρηση της υλοποίησης των έργων βελτίωσης αλλά και ενδεχόμενης δυνατότητας ένταξης του σε σύστημα παραχώρησης. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο σύνολο των 312 χλμ του ΒΟΑΚ, μόνο 37 χιλιόμετρα (12%) κατασκευάστηκαν με διαχωρισμένα οδοστρώματα κατεύθυνσης, τα τελευταία 20 χρόνια.
Με δεδομένο ότι ο ΒΟΑΚ αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, ο Ευρωβουλευτής θέλησε να μάθει αν η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη συγκεκριμένη έκθεση που περιγράφει την κακή ποιότητα της οδικής υποδομής της Ελλάδας αλλά και αν θεωρεί ότι ο ΒΟΑΚ είναι ασφαλής για τους κατοίκους της περιοχής και για τους επισκέπτες. Επίσης, με ποιους τρόπους σκοπεύει η Επιτροπή να συμβάλει στην ολοκλήρωση του
ΒΟΑΚ αλλά και στην ταχύτερη υλοποίηση των έργων αναβάθμισης ώστε να εγγυηθεί την ασφαλή χρήση του οδικού αυτού άξονα. Τέλος, ποια μέτρα προβλέπονται από τα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013 για τον ΒΟΑΚ και αν η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά επαρκούν για την διασφάλιση της υλοποίησης των παραπάνω.