Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Βρυξέλλες 4 Σεπτεμβρίου 2008
ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ENISA (ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ) ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΕ, ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ Ε.K., ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ, Κ. N. BΑΚΑΛΗΣ, ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, Κ. A. ΠΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ Κ. Γ. XΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ.

Kατά τη διάρκεια συζήτησης προφορικής ερώτησης που είχε καταθέσει η Κ.Ο. του ΕΛΚ για το μέλλον του Οργανισμού, με τη συμμετοχή της αρμοδίας για την Κοινωνία της Πληροφορίας Επιτρόπου κας. Viviane Reding, οι τρεις ευρωβουλευτές χαιρέτησαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου να επεκτείνει την εντολή λειτουργίας του ENISA στο Ηράκλειο Κρήτης, έως το τέλος του 2012. Επίσης, επέκριναν την Επιτροπή για την εσπευσμένη και μεροληπτική αξιολόγηση του Οργανισμού που είχε γίνει, το 2007, ένα μόλις χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του ENISA και ζήτησαν από την κυρία Reding μια πιο εποικοδομητική στάση για το μέλλον. Ειδικότερα:
O ευρωβουλευτής της N.Δ. κ. N. Bακάλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αναθεώρησης του Kανονισμού λειτουργίας του Οργανισμού, να οδηγήσει στην μετατροπή του από προσωρινό Ίδρυμα σε μόνιμο και να συνοδεύεται από αύξηση του προσωπικού και επικαιροποίηση των σημαντικότερων άρθρων του 2 και 3". Επίσης, ενημέρωσε για την απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει τις δαπάνες διατήρησης ενός γραφείου του ENISA στην Αθήνα, "ώστε να διευκολύνει το έργο και τις λειτουργίες του Οργανισμού".
H ευρωβουλευτής του ΠAΣOK κυρία A. Ποδηματά χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το θέμα της ασφάλειας και της ακεραιότητας των δικτύων και συμφώνησε με την κυρία Reding ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στην Εσθονία αλλά και αλλού αναδεικνύουν την ανάγκη να δώσουμε άμεσα μια αποφασιστική και συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση. "Ακριβώς αυτό το ρόλο πρέπει και μπορεί να παίξει ο ENISA, εφόσον λειτουργήσει υπό αναβαθμισμένη και βελτιωμένη εντολή, με σαφώς προσδιορισμένα καθήκοντα και στόχους", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο ελληνικής καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής κ. Γ. Xατζημαρκάκης, τόνισε ότι "η ασφάλεια των δικτύων μπορεί να ακούγεται ως θέμα ειδικών αλλά επηρεάζει πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής μας, όπως το Internet και η κινητή τηλεφωνία", υπενθύμισε τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση του ENISA και επέκρινε την αμφισβήτηση του ρόλου του στο πλαίσιο των συζητήσεων για το τηλεπικοινωνιακό πακέτο. O κ. Xατζημαρκάκης ζήτησε μια ισχυρή εντολή, ώστε να αναβαθμιστεί ο Οργανισμός και "να μπορεί να συζητάει στο ίδιο επίπεδο με τις αρχές των HΠA, της Ιαπωνίας και της Kίνας".
Βρυξέλλες, 4 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Κ. ΝΙΚΟΥ ΒΑΚΑΛΗ
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αντιμετώπιση των σεισμών αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, ο Ευρωβουλευτής της NΔ κ. Ν. Βακάλης υπήρξε ο εμπνευστής και εισηγητής μιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την "Περιφερειακή διάσταση των σεισμών". H έκθεση, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωβουλή το Νοέμβριο του 2007, ζητά ιδίως την άμεση κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση των μέτρων αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ενώ αποτελεί το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα κείμενο Ευρωπαϊκού οργάνου ειδικά και αποκλειστικά αφιερωμένο στο φαινόμενο του σεισμού. Η έκθεση Βακάλη καλεί την Επιτροπή να λάβει άμεσα μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων για να βελτιωθούν, μεταξύ άλλων, η πολιτική προστασία, η θωράκιση των κτιρίων, η σχετική χρηματοδότηση, η σχετική έρευνα.
O κ. Bακάλης επανειλημμένα υπενθύμισε με επιστολές του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς τον Επίτροπο κ. Δήμα (στις 10.01.2008) και πρόσφατα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Barroso (στις 22.05.2008), την υποχρέωσή της να δώσει συνέχεια στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Mετά και από το σφοδρότατο σεισμό της 8ης Ιουνίου στην Πελοπόννησο, ο Ευρωβουλευτής της NΔ κατέθεσε κοινοβουλευτική γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να μάθει σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα η Επιτροπή και σε ποιες προτίθεται να προβεί στο μέλλον για να υλοποιήσει συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωβουλής σχετικά με την αντιμετώπιση των σεισμών, καθώς και εάν προτίθεται να κινηθεί άμεσα, δεδομένης και της πρόσφατης επανενεργοποίησης της σεισμικής δραστηριότητας σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας αναφέρει στην απαντητική του επιστολή ότι η Επιτροπή εξέδωσε τον Μάρτιο του 2008 ανακοίνωση για την ενίσχυση της ικανότητας της Ένωσης στην αντιμετώπιση καταστροφών, στην οποία υιοθετείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη πολλαπλούς κινδύνους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δήμας σημειώνει ότι, το 2007 παρατηρήθηκε πρόοδος όσον αφορά την ενίσχυση του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, με την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ενώ ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών έργων σε θέματα σεισμών ήδη χρηματοδοτείται υπό την αιγίδα του 7ο Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα. O κ. Δήμας δεσμεύθηκε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει το φθινόπωρο του 2008 πρωτοβουλία για την πρόληψη φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, με σκοπό τη βελτίωση της συνοχής με υφιστάμενα μέσα πρόληψης και τη συμπλήρωσή τους. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε σημαντική στήριξη στην εκπόνηση, εφαρμογή και εναρμόνιση των Ευρωκωδίκων, οι οποίοι προβλέπουν εξελιγμένους κανόνες για τον αντισεισμικό σχεδιασμό και κάλεσε τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν πλήρως τους τεχνικούς αυτούς κώδικες στα εθνικά τους συστήματα.
Αναφορικά με την ανταπόκριση της πολιτικής προστασίας σε περίπτωση σεισμού ο κ. Δήμας επεσήμανε ότι, το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφοριών της Επιτροπής (MIC) ενημερώθηκε πάραυτα για τους πρόσφατους σεισμούς μέσω του παγκοσμίου συστήματος συναγερμού και συντονισμού σε περιπτώσεις καταστροφών (GDACS), το οποίο αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και της Επιτροπής. Στην περίπτωση του σεισμού στην Κίνα, η κινητοποίηση της ευρωπαϊκής βοήθειας πολιτικής προστασίας μέσω του MIC υπήρξε άμεση, ενώ η Επιτροπή προσέφερε επίσης ταχεία ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.
"Είναι ιδιαίτερα ενθαρυντικό οτι το ζήτημα της αντιμετώπισης των σεισμών αποτελεί πλέον μέρος της ημερήσιας διάταξης της Επιτροπης", δήλωσε ο Ευρωβουλευτής της NΔ κ. Nίκος Bακάλης μετά την απάντηση του Ελληνα Επιτρόπου. "Οι σεισμοί αποτελούν μία από τις φονικότερες και καταστροφικότερες φυσικές καταστροφές παγκοσμίως. Πολλές χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένες σε υψηλό σεισμικό κίνδυνο. Ως εισηγητής της σχετικής έκθεσης του Κοινοβουλίου, θα επιμείνω στην ανάγκη άμεσης λήψης στοχευμένων δράσεων ειδικά για τους σεισμούς", κατέληξε ο κ. Bακάλης.

ΝΑΥΑΓΗΣΕ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Μαργαρίτης Σχοινάς: " H πολιτική της Ελλάδας για ανταγωνιστικά λιμάνια στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά δικαιώνεται"
Mε μπαράζ τροπολογιών, που κατέθεσαν από κοινού ευρωβουλευτές της Αριστεράς (Γ. Tούσσας, P Guerreiro, Δ. Παπαδημούλης) προσπάθησαν να καταγγείλουν την ελληνική πολιτική για τα λιμάνια στα πλαίσια της Έκθεσης Ortuondo Larrea για την Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε σήμερα όλες τις τροπολογίες των ευρωβουλευτών της Αριστεράς δικαιώνοντας την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για ανταγωνιστικά λιμάνια όπως αυτή αντανακλάται στους επιτυχημένους διεθνείς διαγωνισμούς για τη διαχείριση τμημάτων των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. H ελληνική πολιτική, ακολουθώντας το επιτυχημένο και δοκιμασμένο μοντέλο παραχώρησης μέρους της εμπορικής δραστηριότητας λιμένων σε τρίτους παρόχους, που εδώ και καιρό έχουν υιοθετήσει μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αποδεικνύεται ότι συμβαδίζει με τις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα που απώτερο στόχο έχουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των λιμανιών αλλά και τη σημαντική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στις τοπικές κοινωνίες.
Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια, στα πλαίσια της συζήτησης για την Έκθεση Ortuondo Larrea, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαργαρίτης Σχοινάς:
υπενθύμισε τη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις διαδικασίες παραχώρησης από πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια εμπορικών δραστηριοτήτων σε τρίτους παρόχους
(απάντηση J.Barrot στον M.Σχοινά P-0262/8, 21-02-2008)
τόνισε ότι χωρίς ανταγωνιστικά λιμάνια η ΕΕ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης πολιτικής μεταφορών που προϋποθέτει τη μεταβίβαση φορτίων από τις μόνιμα συμφορημένες οδικές υποδομές προς θαλάσσιες διόδους
· υπερασπίστηκε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που ολοκληρώνει με επιτυχία τις διαδικασίες διαχείρισης τμημάτων του OΛΘ και του OΛΠ από εξειδικευμένους ιδιώτες πάροχους, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις αναδυόμενες αγορές των χωρών της N.A Ευρώπης
"H απόρριψη των τροπολογιών της Αριστεράς από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δικαιώνει την πολιτική μας για ανταγωνιστικά λιμάνια στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά", κατέληξε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.
Bρυξέλλες, 4 Σεπτεμβρίου 2008
NΕΑΡΟΙ KΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ:
ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πανευρωπαϊκή διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης των νεαρών καταναλωτών ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στον Σεπτέμβριο, με στόχο να ενημερώσει τους νέους της ΕΕ για τους κινδύνους που διατρέχουν από τις παραπλανητικές διαφημίσεις και να τους ευαισθητοποιήσει γύρω από καταναλωτικά θέματα. H ανακοίνωση αυτή, δια στόματος της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Καταναλωτών κας Meglena Kuneva, ήρθε ως απάντηση σε προφορική ερώτηση που υπέβαλλε ο Ευρωβουλευτής της Nέας Δημοκρατίας Mανώλης Aγγελάκας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Oλομέλειας του ΕK, στις 3 Σεπτεμβρίου 2008.
O Ευρωβουλευτής και ενεργό μέλος της επιτροπής Προστασίας των Kαταναλωτών του ΕK στην ερώτηση του, έθεσε το θέμα της αναγκαιότητας μιας πανευρωπαϊκής εκστρατείας ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νεαρών καταναλωτών, οι οποίοι βομβαρδίζονται από διαφημιστικές εκστρατείες, που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι παραπλανητικές, ιδιαίτερα όσες γίνονται μέσω διαδικτύου.

Στην απάντηση της η Επίτροπος αναφέρθηκε στη Διαδικτυακή Εκστρατεία Ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί μέσα από τις ιστοσελίδες ευρωπαϊκών, αλλά και εθνικών αρμόδιων φορέων, όπως τα ευρωπαϊκά κέντρα καταναλωτών, οι καταναλωτικές οργανώσεις και άλλοι ενδιαφερόμενοι παράγοντες. Συμπλήρωσε επίσης ότι, παρά την προσωρινή αδυναμία της Επιτροπής να στοχοθετήσει ηλικιακά όλες τις καταναλωτικές ομάδες, το ήδη υπάρχον σχετικό κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο θωρακίζει νομικά τους καταναλωτές από τους κινδύνους παραπλάνησης και ηθελημένα εσφαλμένης πληροφόρησης. Στο πλαίσιο αυτό άρτια παραδείγματα ενημέρωσης και καθοδήγησης προς καλές πρακτικές κατανάλωσης αποτελούν τόσο η Oδηγίες α) για τις παραπλανητικές διαφημίσεις και β) για την Tηλεόραση χωρίς Σύνορα, όσο και τα μέσα και εργαλεία που χρησιμοποιεί και προωθεί η Επιτροπή για το σκοπό αυτό, όπως το Europe Diary, το Dulceta, το Consumers Scoreboard, ακόμα και το Ευρωβαρόμετρο, το οποίο μάλιστα κατά καιρούς διαθέτει στοιχεία και για νεαρούς καταναλωτές.
Στη γενικότερη βάση της ενημερωτικής αυτής εκστρατείας, ο Ευρωβουλευτής Mανώλης Aγγελάκας αναλαμβάνει πρωτοβουλία και διοργανώνει, στην Aθήνα, τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, Hμερίδα με θέμα "Ευρωπαίοι καταναλωτές: Δύναμή μας η Γνώση", με επίσημους προσκεκλημένους την Επίτροπο για θέματα Kαταναλωτών κ. Meglena Kuneva, τον Υπουργό Aνάπτυξης κ. Xρήστο Φώλια, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και των καταναλωτικών οργανώσεων και με τη συμμετοχή των πολιτών.
Βρυξέλλες 4 Σεπτεμβρίου 2008
ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ KΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, 2004-2010.
Οι νέες απειλές για την υγεία, που προκαλούν η κλιματική αλλαγή και οι συσκευές εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας θα συνεκτιμώνται για την εφαρμογή του "Ευρωπαϊκού Σχεδίου για το Περιβάλλον και την Υγεία 2004-2010", που ψηφίστηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιλαμβάνοντας πρόσθετες τροπολογίες του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Τρακατέλλη.
Συνολικά, με την περιληφθείσες τροπολογίες, για τις οποίες ο κ. Τρακατέλλης συνεργάστηκε στενά με την εισηγήτρια κα Frédérique Ries:
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις νέες προκλήσεις και στον εντοπισμό των καθοριστικών περιβαλλοντικών παραγόντων, που επηρεάζουν την υγεία.
· Αξιολογούνται ως σημαντικά τα νέα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ορισμένοι τύποι καρκίνου, μεταξύ των οποίων της ουροδόχου κύστης, των οστών, του πνεύμονα, του δέρματος και του μαστού οφείλονται σε επιδράσεις χημικών ουσιών, ακτινοβολιών, αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.
· Ως βασική αφετηρία εφαρμογής των προβλεπομένων δράσεων λαμβάνονται οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι έγκυες, τα νεογνά, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
· Δεδομένου ότι αυξάνει ο αριθμός των ατόμων που ασθενούν λόγω της επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων, αναγνωρίζεται ως αναγκαία η επιδημιολογική καταγραφή, ώστε να προκύψει πλήρης εικόνα των νοσημάτων, που οφείλονται εν μέρει ή εν όλων στους παραπάνω παράγοντες.
· Αναγνωρίζεται η σημασία της κλιματικής αλλαγής ως βασικού παράγοντα για την ανθρώπινη υγεία. Καλούνται δε τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να προβούν στην κατάλληλη αντιμετώπιση των νέων αυτών απειλών, όπως είναι η αυξανόμενη παρουσία πρωτοεμφανιζόμενων ιών και μη ανιχνευόμενων παθογόνων μικροοργανισμών, εφαρμόζοντας τις σχετικές, νέες τεχνολογίες.
· Το Συμβούλιο καλείται να τροποποιήσει τη σύστασή του 1999/519/ΕΚ, ώστε να ληφθούν υπόψη οι καλύτερες εθνικές πρακτικές και να ορισθούν πιο απαιτητικές οριακές τιμές έκθεσης για όλα τα είδη εξοπλισμού, που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα στις συχνότητες μεταξύ 0,1 ΜΗz και 300 GHz.
· Τέλος, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει συνεχή δυναμική και ευέλικτη προσέγγιση στο σχέδιο δράσης και επομένως, να αποκτήσει ειδική εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας.
Με αφορμή την ψήφιση του σχεδίου στην ολομέλεια, ο κ. Τρακατέλλης επανέλαβε την εκτίμησή του για την ανεπάρκεια του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα της περιβαλλοντικής υγείας, θα είναι πολλαπλά και διάχυτα σε όλους τους τομείς.